Galerija hrvatske pošte, Jurišićeva 13, Zagreb

Najfotografija cest is d’ best
13., 14. i 15. međunarodni ulični festival

od 31. 05. do  28. 06. 2012.

Organizatori: Kraljevi ulice i Cestagram, udruga uličnih zabavljačka
http://www.cestisdbest.com

 
Ulična fotografija uličnog festivala
 
U izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Zagrebu, Jurišićeva 13,  u četvrtak, 31. svibnja, otvorena je izložba fotografija pod nazivom: Najfotografija Cest is d’ best.

Izložba predstavlja neku vrstu uvertire u bogat program ovogodišnjeg šesnaestog po redu zagrebačkog međunarodnog uličnog festivala – Cest is d’ best.


Klaunovi i zabavljači u programu otvorenja izložbe

Riječ je o retrospektivnoj izložbi najuspješnijih i nagrađenih fotografija sa proteklih 13., 14. i 15. međunarodnog uličnog festivala, koje smo već imali prigodu vidjeti pod istim nazivom u posljednje tri  godine na izložbama u našem gradu.


Izložbu su uz  prigodne riječi otvorili: Andrea Zavorović, izvršna direktorica uprave Hrvatske pošte, Dijana Nazor, voditeljica likovnog programa festivala, Vinko Šebrek, predsjednik stručnog žirija programa Najfotografije, Čedomil Gros, voditelj  programa Najfotografije i Zlatko Petrović – Pajo, direktor festivala i predstavnik organizatora – Kraljeva ulice, odnosno udruge uličnih zabavljača- Cestagram.


Dijana Nazor, Svjetlosni Lotrscak

Organizatori uličnog festivala Cest ist d’ best, odlučili su se za ovu izložbu sa ciljem da posjetitelje i sudionike 16. međunarodnog uličnog festivala podsjete na neka najvažnija događanja i motive sa protekla tri festivala i da njome upute poziv svim  zagrepčankama i zagrepčanima i gostima našega grada, a posebno fotografima, da pored uživanja u bogatstvu festivalskih zbivanja, svojim fotoaparatom zabilježe i zaustave umjetnički duh, kreativnost i raznovrsnost programa ovogodišnjeg  festivala.


Natječaj i izložba Najfotografija Cest is d’ best, su od svog prvog priređivanja 2009. godine do danas uvijek imali isti oblik i sadržaj i svoju višeznačnu svrhu i cilj, a to je, da se na natječaj odazove što veći broj posjetitelja festivala,  posebno ljubitelja fotografije – amatera i profesionalaca, kako bi što bolje i potpunije dokumentirali mnoga festivalska zbivanja i raznovrsne motive oko njega i da bi pritom dali svoj doprinos u njegovanju i promicanju suvremene ulične dokumentarne i umjetničke fotografije.


Đurđica Kocijančić-Žnidarić, U Krugu

Valja reći i to, da se u protekle tri godine – iz godine u godinu na natječaj javljalo sve veći broj posjetitelja festivala, među kojima su bili najbrojniji članovi zagrebačkih fotografskih udruga, posebno članova Foto-kluba Zagreb, a zatim i mnogi profesionalci, dakle oni koji fotografiju rabe kao središnji medij svog umjetničkog stvaranja.


Većina od tih autora držali su se poznatih principa dokumentarne fotografije, zapravo  jednog posebnog oblika dokumentarne fotografije  za koju možemo reći, da se nalazi negdje između reportaže i umjetnosti. Jedni autori su davali prednost dokumentarnom svjedočanstvu, dok su drugi  težili više umjetničkim obilježjima fotografije.  


Vlasta Štalekar, Igre s vatrom

Valja reći da se je većina autora odlučila za dokumentarnost u svojim uradcima, pa su njihove fotografije bile oblikovane u izvornom obliku i formatu, dakle onakve kako su i snimljene ili su napravljene na njima tek minimalne korekcije u digitalnoj obradi na računalu.


Vesna Špoljar, Blu

Za razliku od njih, u manjini su bili oni autori koji su pribjegavali većoj naknadnoj digitalnoj obradi fotografija na računalu, koja je i bila dopuštena u pravilima natječaja i to samo do one mjere  koja je fotografiji ostavljala prepoznatljivost u odnosu na original.


Knebl Biljana, We love Popcorn

Želja je organizatora ove izložbe promovirati, kako ulični festival, tako i fotografiju kao široki medij sa akcentom na njen tradicionalni dokumentarni pristup, ali uz puno stvaralačkog duha autora i kontrole nad zbivanjima i motivima koji se fotografiraju. Otuda ova  izložba može poslužiti mnogim foto stvarateljima kao poticaj i platforma za njihovo kreativno sudjelovanje na natječaju i izložbi i Najfotografija 16. Cest is d’ best-a


Zvonko Radičanin, Utrka

Izložba će biti otvorena do 28. lipnja i može se pogledati svakog radnog dana u uredovno vrijeme Glavne zagrebačke pošte.

Vinko Šebrek

Član Organizacijskog otima Najfotografija Cest is d’ best.

Akademija-Art