Reportaža s izložbe Dijane Ive Sesartić u Galeriji Radman (Foto)

Gospodja i gospodin Radman

Gospodja i gospodin Radman

Kiparska izložba pod nazivom Gozdovi severa” (Šume sjevera) akademske kiparice Dijane Ive Sesartić otvorena je 27. prosinca 2013. godine u Galeriji Radman u Kranjskoj Gori, Slovenija

foto-galerija

Izložbu je svečano otvorio kranjskogorski gradonačelnik prof. Jure Žerjav.

Galerija Radman odlučila je pozvati umjetnicu, prateći i prepoznajući njen dosadašnji kiparski rad kao priliku za promicanje kvalitetnih hrvatskih likovnih autora slovenskoj publici i javnosti.

Povjesničar umjetnosti, muzeolog Jozef Matijevič predstavio je, u katalogu Galerije Radman, kiparicu ovim riječima:

“…Sa stvaralačkom snagom modelacije i posredovanja volumena i forme unutar kiparske kompozicije, kiparica nam govori o drami ljudskog života, koja nije samo njena osobna, već se odnosi na djevojke, žene i majke u svim vremenskim razdobljima i prostorima. Njezini izabrani radovi koji su dovoljno oblikovno prepoznatljiv, šalju nam jasnu i nedvosmislenu poruku o ideji i sadržaju koje želi kiparski oblikovati. Zbog estetskih kriterija i tehničkih zakonitosti, odlučila je da će izložena kiparska djela biti u odljevima iz bijelog gipsa koji je za modelaciju izvorni i najdragocjeniji materijal… Priču o gipsu je kao Hommage posvetila svom velikom idolu, grafičaru i crtaču, Augustu Rodinu.

iva dijana sesartic u galeriji radman 2

Plastični način likovnog izražavanja za kiparicu je neodvojivo povezan sa taktilnošću koja između autora i gledateljstva stvara veću neposrednost u doživljavanju umjetničkog djela…

Stvaralačka mašta Dijane Ive Sesartić podređena je pravim kiparskim vrijednostima i zato njezine radove ne čitamo samo očima, već ih doživljavamo pod prstima,dodirom naboranih površina, u težini dodira, u grudvi mase.

Drugi dio izložbe predstavljaju reljefi kao idejni nosioci kiparičine priče o odnosu Adama i Eve, odnosno muškarca i žene, te ih možemo razumjeti kao treptaje osobnih refleksija i razmišljanja, kao male zapise i iskustvene spoznaje.

Kod realizacije toga dijela izložbenog projekta, kiparica se odlučila za upotrebu nesvakidašnjeg materijala,pocinčane metalne mreže sa finim rasterom, koji daje njezinim, iznenađujuće jednostavnim, kiparsko jako uvjerljivim radovima jedinstveni optički doživljaj. Reljef kao prelazni oblik između kiparstva i slikarstva omogućava joj da oblikuje, po načelima kiparstva, a istovremeno gradi kompoziciju i raspoređuje prizore po načelima slikarstva.

iva dijana sesartic u galeriji radman 16

Njezine kiparske radove odlikuju preciznost i dosljednost kod izrade, koja pored likovno izražajnih kvaliteta, sadrži i veliku mjeru očima prijatne estetike. Već samo ovaj kratki zato nužno nepotpun prikaz stvaralačkog stremljenja Dijane Ive Sesartić, posve nas uvjerava, kako se radi o inovativnoj, interdisciplinarnoj, kritički i metodički osviještenoj, istraživački orijentiranoj umjetnici koja stremi za novim spoznajama i iskustvima stečenim u zahtjevnim istraživačkim kiparskim projektima…”

Izložba u galeriji Radman bit će otvorna puna dva mjeseca, u špici zimskog turizma, koji Kranjskoj Gori donosi turiste iz svih krajeva svijeta. Tako će ova kiparska izložba kao doprinos promicanju hrvatske kulture u Sloveniji biti ujedno i doprinos jačanju prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dviju država članica EU.

Galerija Radman

foto-galerija

Na uvodnoj fotografiji: gospođa i gospodin Radman