Raspisana audicija za spektakl “Crna kuća – mjuzikl u boji”

Mjuzkl Prežigala i Hajseka na tragu stare zagrebačke legende

U Zagrebu je 2. listopada u Kaptolskoj kleti, uz atraktivne glazbene brojeve, predstavljen novi originalni hrvatski spektakl “Crna  kuća – mjuzikl u boji”. Autori mjuzikla su Ladislav Prežigalo i Darko Hajsek, redatelj i koreograf je Igor Barberić, dramaturg Igor Weidlich, a projekt se realizira u nezavisnoj produkciji “B GLAD Produkcije”
 
Mjuzikl, kojega autori predstavljaju kao urnebesni glazbeno-scenski spektakl i za koji je već iskazan interes i u inozemstvu, potencijalni je hit 2013. godine, a ovom prigodom raspisana je i velika audicija, koja je otvorena za sve zainteresirane glumce, pjevače i plesače, a održat će se krajem listopada u Zagrebu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem internetskih stranica: www.bgladprod.com
“Crna kuća – mjuzikl u boji” urnebesni je glazbeno-scenski spektakl čija je radnja temeljena na staroj zagrebačkoj legendi, a smještena na Kaptol 16. stoljeća, u vrijeme žestokih borbi protiv Turaka i nesuglasica sa susjednim Gričem. Ljubavna priča, potraga za dobrim biskupom Stjepanom, spletke biskupa Hudog, te paljenje posljednjih lomača za vještice, bit će jamac za vrhunski kazališni doživljaj.
Fotografija iznad: Mila Elegović – Matija Škvorc – Vesna Ravenšćak


Mila Elegović – Tadija Kolovrat – Ladislav Prežigalo – Darko Hajsek – Igor Weidlich – Adam Končić

Ladislav Prežigalo, pjesnik i pisac, ujedno i aktualni zagrebački pročelnik za gospodarstvo naglašava: – Zagrebačka povijest toliko je bogata da zaista nije bilo teško pronaći inspiraciju za priču o Crnoj kući, koja i danas stoji na Kaptolu i vjerojatno čuva brojne tajne iz vremena zadnjih borbi protiv Griča i Turaka. Ovoga puta inspiracija nije stala samo na jednoj pjesmi, želio sam priči dati neki veći, raskošniji, potpuniji prostor, a što je ljepše od mjuzikla. S Darkom Hajsekom, koji je već uglazbio neke moje pjesme, odlučio sam ispričati jednu zanimljivu legendu, ali iz neke nove perspektive. Okupio se tako oko Crne kuće jedan kreativan tim koji naprosto pršti od ideja i vjerujemo da će to uskoro osjetiti i publika. A što donosi ova naša, možemo reći – prava domaća priča? Kao što je i 16. stoljeće bilo tajanstveno, i ja neka iznenađenja još malo ostaviljam  skrivenima. A iznenađenja će svakako biti”, rekao je Ladislav Prežigalo, koji je svojim tekstom “Crnoj kući” udahnuo život.
Darko Hajsek, renomirani hrvatski skladatelj, autor glazbe za “Crnu kuću”, istaknuo je da je s Ladislavom Prežigalom već uspješno surađivao. – Već pri prvom susretu s njegovom poezijom zamijetio sam da iz nje sama po sebi izvire određena glazba te mi je kao takva bila vrlo inspirativna. Ovaj libreto postavio se kao poseban izazov s jer je riječ o autentičnom djelu s novim viđenjem jedne legende. U ovome djelu sam imao priliku ispričati jednu priču o vječnoj borbi između dobra i zla kroz prizmu stvarnih događaja iz povijesti našega grada, a iznijetu na jedan originalan i nesvakidašnji način. U glazbenom izričaju koristio sam elemente, kako drame, tako i komike, te širok dijapazon stilova, uključujući i elemete mnogih vidova suvremene glazbe. Ujedno sam našao inspiraciju i u europskoj glazbenoj tradiciji, poput opere i instrumentalne klasične glazbe, jednako kao i u izvornim oblicima orijentalnih i egzotičnih formi, sve u novoj autorskoj sintezi. Riječ je o sadržaju koje nadilazi tradicionalni pojam mjuzikla, te donosi novi i suvremeni autentičan pristup glazbeno-scenskom djelu. – naglasio je Darko Hajsek.
Redatelj i koreograf Igor Barberić, koji je nizao uspjeh za uspjehom u Hrvatskoj i u inozemstvu (Footloose, Briljantin, Aida, Chicago…), zbog angažmana u Estoniji i Finskoj nije bio na konferenciji za novinare, no poručio je da s nestrpljenjem iščekuje početak rada na mjuziklu.

Mila Elegović – Tadija Kolovrat – Ladislav Prežigalo – Darko Hajsek – Igor Weidlich

Dramaturg djela, novinar i pisac Igor Weidlich na predstavljanju je rekao:
– Od prvog čitanja priče i prvih poslušanih taktova dvojice autora koji su svaki u svom stvaralaštvu već dugo prepoznatljivi kao originalni i autentični, znali smo da ‘Crnu kuću’ nudi neku posebnu vibraciju. Riječ je o izuzetno komičnoj priči smještenoj u povijesno razdoblje Zagreba koje pruža nebrojene mogućnosti za kazališnu i glazbenu razigranost. Uvjeren sam da će projekt dati rezultat s kojim će svi biti zadovoljni, a ponajviše publika. – rekao je Igor Weidlich.
Posebnost ovog mjuzikla jest da se postavlja na način na koji se to radi na Broadwayu, kroz radionice u kojima autori “bruse” tekst, dramaturgiju, koreografije i glazbu, a sve kako bi kroz komunikaciju s prvom publikom na otvorenim probama došlo do glazbeno-scenskog hita. Tako je “Crna kuća – mjuzikl u boji”, prvi originalni hrvatski mjuzikl napravljen na način na koji se rade spektakli diljem svijeta Već je radionica bila u lipnju, te je okupila neka poznata imena kao što je Mila Elegović. Uz nju, na predstavljanju mjuzikla novinarima i javnosti u Kaptolskoj kleti u utorak su, izvodeći glazbene brojeve iz djela, nastupili i Adam Končić, Matija Škvorc, Antonia Barišić te Vesna Ravenšćak. Projekt se razvija u nezavisnoj produkciji B GLAD Produkcije, koji je u Hrvatskoj postavio prvi u potpunosti privatni spektakl “Footloose”, koji se upravo priprema za treću sezonu igranja, te je dobio potvrdu kvalitete i od službenog Broadwaya.

Matija Škvorc – Vesna Ravenšćak – Mila Elegović – Antonia Barišić – Krešimir Bojanić – Adam Končić

Producent Tadija Kolovrat ističe: – Ovim projektom dat ćemo priliku mladim ljudima da se dokažu i da rade ono što vole i u čemu su dobri, ovoga puta u originalnoj hrvatskoj priči. Stoga je ‘Crna kuća’ važna i s gospodarske strane, jer unatoč krizi nastoji stvoriti originalan kulturni proizvod i na taj način ‘osvojiti’ regiju, ali i daleko šire područje. Naime, upiti i interes za ovim mjuzikom već su došli iz dalekih zemalja, kao što su Japan i Australija, a producent Branko Glad trenutačno se nalazi u New Yorku gdje također dogovara koprodukciju i gostovanja. Nadamo se da će naše napore prepoznati i sponzori koji tu svakako mogu pronaći i svoje interese. – rekao je producent Tadija Kolovrat, najavivši da je premijera planirana za početak sljedeće godine.

Kolovrat je također pozvao sve zainteresirane glumce, pjevače i plesače, ne samo profesionalce, nego i sve one koji svoj talent žele dovesti na višu razinu, da se online najkasnije do 15. listopada prijave na audiciju, koja će se održati krajem listopada u Zagrebu.

Detaljne informacije svi zainteresirani mogu pronaći na internetskim stranicama: www.bgladprod.com. Tadija Kolovrat je naglasio kako očekuju veliki odaziv na audiciju.