Skip to content

“Uspomene dobro odgojenih djevojaka”

U Galeriji SC u Zagrebu, otvara se izložba Jelene Kovačević pod nazivom "Uspomene dobro odgojenih djevojaka".
Organizator izložbe: Kultura promjene

Jelena Kovačević jedna je od zanimljivijih mladih autorica na osječkoj likovnoj sceni, a izložbom "Uspomene dobro odgojenih djevojaka" u osječkoj Galeriji Waldinger prvi puta izlaže seriju radova kojima na specifično introspektivan i autoreferencijalan način istražuje crtež, kombinirajući i reinterpretirajući različite tehnike i manire crtanja.

Iako se ranije većinom predstavljala serijama grafičkih radova, sada u mediju crteža na potpuno nov način pristupa problemima koji su ju i prethodno zaokupljali – povezivanju motiva realnog i irealnog, stvarnog, imaginarnog i podsvjesnog, pri čemu je autoričin autoportret samo jedan od neobičnih, ljupkih ženskih likova u začudnim, snovitim, fantastičnim i nadrealnim narativnim prizorima. U duhovito ili bizarno kodiranim alegorijama u seriji od šesnaest crteža na papiru, od kojih svaki nosi jedno žensko ime, istražuje subjektivnost i emocionalnost, no otvarajući promatraču prostor za individualne interpretacije ambivalentnim i zagonetnim prikazima.

Tako naslovom serije, upućujući na tekst francuske filozofkinje i književnice Simone de Beauvoir, nudi iščitavanje rada u kodu autobiografskog iskaza, no njegovom izvedbom i načinima konstruiranja značenja – načinima na koji se unutar serije i unutar pojedinog crteža poigrava različitim estetikama i retroestetikama, anakronizmima i suvremenim imaginarijem, tehnikama crtanja u kojima jednaku važnost može imati crtanje tušem kao i drvenim bojicama, crtanjem unutar različitih dimenzija, te repertoarom simbola koji je jednako inspiriran poviješću umjetnosti, mitom i bajkom, kao i suvremenom popularnom kulturom – nudi da rad istovremeno čitamo u kodu uspomena dobro odgojene umjetnice. Na pozadini suvremenog interpretiranja motiva djevojačkog bunta protiv krutog građanskog odgoja i konvencija kreira tajanstvene anti-heroine, no demonstrirajući svoja znanja stečena "umjetničkim odgojem" – pristupom koji je vrlo zaigran i slobodan, upravo neopterećen usvojenim konvencijama, pomalo ironičan i zavodljivo zabavan.

Ana-Marija Koljanin

Jelena Kovačević je rođena 1982. godine u Osijeku. Diplomirala je 2005. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a poslijediplomski studij grafike upisala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Prvi puta je samostalno izlagala 2003. (Boogey Women, Indiana University of Pennsylvania, s Ines Matijević), zatim 2004. u Galeriji SC u Zagrebu (s Ines Matijević, Tonkom Maleković i Martinom Miholić), a u Osijeku se prvi puta predstavila samostalnom izložbom Vražja posla u Galeriji Kazamat 2006. Od 2002. izlagala je na više skupnih izložbi, među kojima se izdvajaju: Nova osječka likovna scena, Galerija Kazamat, Osijek, 2005.; 4. hrvatski trijenale grafike, Gliptoteka HAZU, Zagreb i 5. međunarodni trijenale grafike, Bitola, 2006.; Osječka grafička scena / Riječka grafička škola, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 2007.

Ove je godine izlagala na izložbama: Osječka grafička scena, Mali salon, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; 4. hrvatski trijenale crteža, Kabinet grafike HAZU, Zagreb; Novi fragmenti 5, Mali salon, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka – Galerija Bačva, Dom HDLU, Zagreb; 21. slavonski biennale, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek. Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. slavonskog biennala (Osijek, 2006.). Zaposlena je u zvanju asistentice na Učiteljskom fakultetu u Osijeku.

Akademija-Art.net