“Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije” u Ljubljani

Gostovanje izložbe "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije" u Ljubljani

Izložba „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“ premijerno je održana u Zagrebu u prosincu 2009. godine, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih primijenjenih umjetnika Hrvatske – ULUPUH-a i u suorganizaciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Pogledajte galeriju fotografija!
Riječ je o velikoj povijesnoj izložbi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina, prema koncepciji i u selekciji uvaženih hrvatskih teatrologinja: Ane Lederer (scenografija) i Martine Petranović (kostimografija). Idejna inicijatorica i ravnateljica projekta je Ivana Bakal, hrvatska kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Ovim kompleksnim projektom koji je u Zagrebu realiziran u pet izložbenih cjelina predstavljena su scenografska i kostimografska ostvarenja (u pravilu relevantnih) predstava različitih hrvatskih kazališta. Ovisno o autoru, mjestu i vremenu nastanka predstave izloženi su različiti materijali odnosno mediji scenografskih i kostimografskih ostvarenja – od skica u različitim tehnikama i formatima preko fotografija do TV snimaka. Za izložbu je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz privatne zbirke gđe. Marije Šenoe i obitelji Sokolić, te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa.

Izložba koja na ovako reprezentativan način predstavlja vrhunske radove hrvatskih autora na području kostimografije i scenografije kroz njihovu stogodišnju povijest, na najbolji način promovira hrvatsku kulturu u inozemstvu, što je prepoznalo i Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb. Tako je u listopadu ove godine, uz njihovu potporu, izložba gostovala u Sarajevu (BIH), u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum, gdje je bila uvrštena u prateći program MESS-a (OFF MESS), renomiranog međunarodnog kazališnog festivala, a sada će se predstaviti u Ljubljani (Slovenija). U reprezentativnom prostoru Zgodovinskog atrija Mestne hiše izložiti će se izbor originalnih scenografskih maketa i kostima koje su bile izložene u Zagrebu, obogaćen multimedijalnim prikazom ovog velikog likovnog projekta.

Prigodom otvorenja izložbe ULUPUH će promovirati prateću monografiju "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“ kao i monografiju udruženja objavljenu povodom 60. obljetnice njegova postojanja „ULUPUH 1950. – 2010.“.

Akademija-Art.hr
11.12.2011.