Skip to content

Pussy Riot nominirane za nagradu “Osoba godine”

U nominaciji za nagradu Osoba godine 2012, koju dodjeljuje američki časopis Time, su i tri članice ruske punk grupe Pussy Riot Yekaterina Samutsevich, Maria Alyokhina i Nadezhda Tolokonnikova
U godini u kojoj su oni koji se bore za zaštitu slobode i drugačijeg mišljenja brutalno suzbijani, članice Pussy Riot su platile nesrazmjernu cijenu zbog provokativnog izražavanja njihovih političkih stavova, navodi poznati tjednik.

Na listi mogućih dobitnika su i predsjednici SAD-a Barack Obama, Egipta Mohamed Morsi i Sirije Bashar al Asad, američka državna tajnica Hillary Clinton, američki plivač Michael Phepls, kao i mlada Pakistanka MalalaJusufzai, koju su talibani teško ranili, a borila se za prava djevojčice na obrazovanje.

Osobu godine bira uredništvo časopisa. 

Lani je Osoba godine bio demonstrant. To se odnosilo na sve pojedince koji su sudjelovali u demonstracijama širom svijeta. Time navodi da im je priznanje dodijeljeno jer su dali novo značenje snazi koju narod ima.

Za Najznačajniju osobu 2010. godine izabran je osnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg.

Ova nagrada, koja je ranije nosila naziv Čovjek godine, ustanovljena je 1927. godine.

Među dosadašnjim osobama godine, prema izboru Time, bilo je i osoba poput nacističkog vođe Adolfa Hitlera1938. godine i ruskog državnika Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, koji je dva puta ponio tu titulu, 1939. i 1942. godine.

Časopis Time je 31. prosinca 1999. proglasio fizičara Alberta Einsteina Osobom stoljeća

Američki predsjednik Theodore Roosevelt je jedina osoba godine koja je tri puta ponijela tu titulu – 1932., 1934. i 1941. godine.

Izvor: HRT