Skip to content

Pula – Lovorka Lukani: Papir pamti

Galerija LUKA, MMC LUKA, Istarska 30, Pula

Lovorka Lukani
Papir pamti
od 05. 11. (u 19.00 sati) do 24. 11. 2010.

Pogledajte galeriju radova!

Organizator: HDLU Istre

Izložbu u nazočnosti autorice predstavlja Eugen Borkovsky.

Papir pamti


Namjera određuje oblik djela, diktira tehnologiju i materijal. Lovorka Lukani želi predstaviti zemlju, tlo, teritorij. Umjetnica je vjerna grafičkoj tehnici ali poseže za neuobičajenim tretmanom materijala. To su grumeni zemlje koje obrađuje grafičkim postupkom. Rasteraste formacije oblikuju kompoziciju bijelog na bijelom. Bjelina galerijskog mira poklapa se sa idejom. Tonski otklon od bjeline čine sjene utisnute slučajnim oblikom djelića zemlje. Radove možemo odrediti kao reljefe. Lovorka Lukani izostavlja boju. Poput fotograma: siluete, oblici predmeta očitavaju se na podlozi. Papir pamti. Eventualni rezultat uporabe boje, tona, doveo bi do zanimljivih rezultata ali autorici za iskaz nije potreban. Ovako, izostankom boje, ciklus postaje univerzalan. Tonovi koje proizvode sjene zadovoljavajući su za očitavanje kompozicije.

Ovom minimalizmu u rezultatu prethodi promišljeni i kreativni rad. Razvoj ideje umjetnica disciplinirano zadržava unutar čistoće premise. Ona nigdje ne pretjeruje. Likovni projekt je toliko snažan upravo zrelom, kontroliranom upornošću pridržavanja prvobitne ideje.

Rezultat i postupak sličan je promišljanju Jochena Gerza koji na kamene kocke ispisuje imena. Kockama popločuje trg ali na način da imena okreće prema zemlji pa ona ostaju nevidljiva za promatrača. Tako su imena ostala u memoriji autora ili ih promatrač mora pronaći u svojoj mašti. Tako i komadići zemlje ostaju samo u memoriji umjetnice i u imaginaciji promatrača. Vidljivi ostaju zapisi utisnuti u papir.

Želja za prijenosom impresije elementom tla / teritorija navodi umjetnicu da pored zemlje i kamenčića uzima i manje kamene pločice. Tako rasterima dodaje likovne elemente decentno utisnute u memoriju papira. Ciklus je time osvježen novim oblicima a tema obuhvatnije obrađena. Indirektno problematiziranje land arta također možemo izčitati iz ovih radova. Umjesto da intervenira u eksterijeru, autorica teritorij unosi u prostor i obrađuje njoj svojstvenom tehnologijom. Iako ne izlazi na teren da bi ga obilježila, ona predstavlja njegove dijelove. Tako ih određuje kao bitne unutar mikrokozmosa. I vizualni rezultati ovih likovnih istraživanja odlikuju se uspostavljanjem korelacije između mikro i makrokozmosa. Slična struktura pojavljuje se i u subatomskim djelićima kao i pogledom u svemir. Jedinstvenost univerzuma, u kojem su histerična civilizacija i naši ego – tripovi zapravo smetnja, biva još jednom podastrta na promišljanje.

Ovaj projekt Lovorke Lukani likovnim jezikom decentno ali snažno signira teritorij koji je njoj značajan. Označava trenutak odluke. Trenutak kad osoba odluči pripadati području. Oslabljeno korijenje ponovno se učvršćuje. Barem za neko vrijeme. Osobna odluka: ovdje i sad, promišljeno je ali emocionalno snažno prenesena u materijal. Apostrofirana je staloženo i mirno, bez napora. Odlukom i pristajanjem. Ova himna zemlji bezglasno / bezbojno izgovara pripadnost. Intimni trenutak umjetnica je odlučila podijeliti s nama, običnim, pronicljivim promatračima. No, mi pozdravljamo ovu odluku. Mi smo nadasve sretni da školovana i talentirana osoba ostane s nama. Da ne odlazi.

Možda se i varam, jer pred ovom je autoricom odličan put. Volio bih da taj put bude putovanje s povratkom a ne odlazak. Ovaj likovni ciklus, njen zavjet zemlji Istri, osnažuje me u ovoj pomisli.

Eugen Borkovsky

Lovorka Lukani rođena je 1982. godine u Kopru. Završila je smjer slikarskog dizajna 2000. god. u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, a iste godine završava Tecaj za izradu umjetnicke knjige na Medunarodnoj školi grafike u Veneciji. Clan je HDLU Istre. Sudjelovala je na preko 20 skupnih i 13 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se grafikom, fotografijom i dizajnom. Živi i radi u Bujama.

Akademija-Art.hr
02.11.2010.