Prvi dan naše europske budućnosti

trg

Desetak tisuća građana slavilo na Trgu bana Jelačića ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Središnjoj proslavi, nakon svečane večere u Klovićevim dvorima, pridružili su se i uzvanici, predvođeni predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom sabora Josipom Lekom

Hrvatska je u Europi. Točno u ponoć na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevana je “Oda radosti” – himna Vijeća Europe. Nekoliko trenutaka prije ponoći građanima se na hrvatskom jeziku obratio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso riječima: Čestitamo Hrvatskoj. Premijer Zoran Milanović svoj je govor završio riječima “Živjela Hrvatska u Europi!.

Na svečanosti su dobrodošlicu Hrvatskoj u Europu u svojim govorima izrazili i zamjenik predsjednika irske vlade Eamon Gilmore čija je zemlja u ponoć predsjedanje Europskom unijom predala Litvi, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy te predsjednik Europskoga parlamenta Martin Schulz.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka. Nazočnima su se prije toga obratili i operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, znanstvenik Ivan Đikić te poznati vaterpolist i trener Ratko Rudić, svjedočeći o hrvatskim postignućima.

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) obilježio je predstavljanje zajedničke baštine Hrvatske i čovječanstva, od drevnih običaja do suvremenih izričaja koji trajno koegzistiraju i koje Hrvatska donosi u EU.

Nakon hrvatske himne uslijedio je nastup solistice ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske “Lado” Vlatke Hlišc, zatim udaraljkaškog ansambla “biNg bang” uz nastup plesača suvremenog plesa, a simfoniju br. 3 u D-duru Allegro Luke Sorkočevića izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Svečanost je, među ostalima, uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a, a poznati duo 2CELLOS nastupio je s obradom pjesme Michaela Jacksona “Smooth Criminal”, koja im je donijela svjetsku slavu.

Između nastupa izvođača čitali su se ulomci iz “Judite” Marka Marulića, “Šume Striborove” Ivane Brlić Mažuranić, poezija Mate Balote i “More” Josipa Pupačića.

U pretprogramu tisuće građana zabavljali su puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

{youtube}mXzRyKE4WIw|500|400|0{/youtube}

Program se odvijao na tri pozornice, temeljio se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara. Cilj programa bio je isticanje reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a na zgradama Trga tijekom cijelog događaja prikazivane su video projekcije.

proslava trg 2

U ponoć su u čast ulaska Hrvatske u EU zazvonila zvona zagrebačke Katedrale i gornjogradske Crkve sv. Marka.

Proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupno je nazočilo oko 170 visokih gostiju.

Svečanost na graničnom prijelazu Kaštel

Na istarskom graničnom prijelazu Kaštel petnaest minuta prije ponoći u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju održana je svečanost podizanja zastava Europske unije.

Tom je prigodom piranski župan Peter Bossman uručio bujskom gradonačelniku Ediju Andreašiću zastavu Europske unije koja je podignuta na jarbol uz pjesmu združenih zborova zajednica Talijana Pirana, Momjana, Buja i Umaga.

U sklopu svečanosti načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar svečano je otkrio ploču Europske unije, a tom su činu nazočili i predstavnici Policijske uprave Koper, te čelnici lokalne uprave i samouprave.

Granični prijelaz Kaštel bit će prvi od svih istarskih cestovnih graničnih prijelaza za međunarodni promet koji će ući u novi granični režim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Naime, kako se doznaje u Policijskoj upravi istarskoj, zajednička kontrola (“One stop control”) od sutra će se obavljati samo na ovom graničnom prijelazu i to na slovenskoj strani, što će zasigurno smanjiti ljetne kolone vozila na tom graničnom prijelazu.

Na obližnjem graničnom prijelazu Plovanija turistima koji su jučer ulazili u Istru dijelile su se fritule, tradicionalni istarski kolači.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju raznolikim programom obilježava se u gotovo svim istarskim mjestima i gradovima.

Najveći istarski grad Pula slavi ulazak u EU velikom zabavom pod nazivom “EU party” na Forumu, gdje je osim zabavnog programa upriličen prigodan 3d mapping, tematski povezan s EU i odbrojavanjem, te na Trgu Portarata gdje su nastupili brojni lokalni glazbenici. Od brojnih manifestacija u Istri posebno zanimljivo je bilo u Novigradu, gdje se održavla “Europska noć” u starogradskoj jezgri, parkovima, na ulicama i velikom trgu. Prigodni programi u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju održani su i u Pazinu, Labinu, Bujama, Umagu, Buzetu, Poreču i Vodnjanu.

Od doručka na travi u Đardinu do vatrometa na Rivi

Proslavu ulaska Hrvatske u EU počeli su Splićani doručkom na travi u gradskom parku u središtu Splita – Đardinu. Točno u podne gradonačelnik Ivo Baldasar je na Pjaci (Narodni trg) podignuo zastavu EU-a te svim građanima Splita i Hrvatske čestitao ulazak u Uniju. Splitsko slavlje “Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije” trajalo je do kasnih noćnih sati.

Varaždin i Krapinsko-zagorska županija

Glavni dio programa proslave ulaska Hrvatske u EU održan je na središnjem varaždinskom trgu. Nastupili su ansambl iz Beča i Varaždinski komorni orkestar. Krapinsko-zagorska županija u pograničnoj općini Zagorska Sela imala je cjelodnevni poseban program.

Vinkovci

Na trgovima i ulicama u slavonsko-baranjskih gradova – raznolika ponuda slavlja, od barokne glazbe do slavonskog drmeša. Građani Vinkovaca ovaj dan proslavili su na Trgu bana Josipa Škočevića. U sklopu priredbe Priča o gradu prikazana je povijest toga grada od prapovijesti do danas.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija obilježavanje je počela u 10 sati na graničnom prijelazu Rupa s hrvatskim i slovenskim političarima. Predvečer su otvorene Riječke ljetne noći. Svečani program obilježen je predstavom Carmina Burana i Odom radosti. (Cropix, HRT)