06 Adams self-portrait 2011

Bryan Adams – Exposed

Bečka galerija OstLicht prvi će puta u Austriji predstaviti fotografski rad poznatog kanadskog glazbenika i skladatelja Bryana Adamsa koji je pored svoje rock karijere već više od jednog desetljeća poznat i u vodećim fotografskim krugovima.

Amy Winehouse, Mick Jagger, Kraljica Elizabeta II, Dustin Hoffman, Louise Bourgeois, Ben Kingsley, Pink ili Mickey Rourke samo su neka poznata imena koja su se u proteklih nekoliko godina našla pred Adamsovim objektivom.

01 Adams AmyWinehouse 2010
Amy Winehouse, 2010.

Direktan i kolegijalan pristup mnogim slavnim ličnostima iz svijeta glazbe, filma i umjetnosti ono je što odlikuje Adamsove portrete i pretvara ih u intimne studije, od koji su neke već dosegnule ikonografski status.

Velik broj Adamsovih fotografija nastao je za časopis Zoo, koji je sam umjetnik 2004. godine pokrenuo u Berlinu. Među njima se nalaze i primjerice fotografija Mickeyja Rourkea u kadi, Dustina Hoffmana koji u peca obučen u odijelo ili Kraljice Elizabete II prilikom proslave njezine zlatne obljetnice stolovanja.

04 Adams Pink 2006
Pink, 2006.

Njegove se snimke poigravaju s klišejima prikazivanja slavnih osoba u javnosti – neke od njih prikazuju zvijezde u ironični-komičnim situacijama, a druge u intimnim trenucima.

Adamsova je najnovija serija, koja zauzima poseban status u njegovom stvaralaštvu, posvećena britanskim vojnicima koji su se vratili iz misija u Afganistanu ili Iraku. Ove direktne i provokativne snimke zrače optimizmom, humorom, ali i nečim uznemirujućim.

Izložba se otvara sutra, 19. lipnja, a ostaje otvorena sve do 22. rujna ove godine.