Pronađeno rješenje za Ljubljansku banku – sadržaj zasad nepoznat


Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec nakon punih šest sati razgovora u Otočcu na Krki pronašli su rješenje za hrvatske štediše u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci
 
No, što su dogovorili javnost neće saznati dok o tome ne obavijeste svoje vlade.

Na sastanku su bili i financijski stručnjaci dviju zemalja Zdravko Rogić i France Arhar. 

Uoči sastanka ministrica Pusić ocijenila je da s obje strane postoji dobra volja da se taj problem riješi.

Erjavec je izrazio mišljenje da će nakon tog sastanka biti potreban još jedan, čime će se stvoriti uvjeti za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora na sjednici slovenskog parlamenta početkom idućeg mjeseca.

Rekao je to na konferenciji za novinare nakon što je izvijestio da je njegova Slovenska stranka umirovljenika (DESUS) donijela odluku o izlasku iz koalicijske vlade premijera Janeza Janše. Erjavec će formalno dati ostavku 22. veljače. Dužnost će obavljati dok o ostavci ne bude izviješten parlament, i to na sjednici koja počinje 4. ožujka.

Ostanak na položaju ministra vanjskih poslova Erjavec je protumačio i kao davanje prilike da se, dok je još na dužnosti, s Hrvatskom riješi pitanje Ljubljanske banke, što je uvjet za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora s Europskom unijom. Izrazio je umjereni optimizam da će se o tome postići dogovor s Hrvatskom, iako zbog političke situacije i krize u Sloveniji može doći i do raspuštanja parlamenta te prijevremenih izbora.

Pahor uvjeren da će se pronaći rješenje za Ljubljansku banku

Pred stranim diplomatima akreditiranima u Ljubljani slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je uvjerenje da će slovenska i hrvatska vlada naći rješenje za Ljubljansku banku. Uvjeren sam da će vlade naći odgovarajuća rješenja kako bi slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom ratificirao hrvatski pristupni ugovor. Slovenija se iskreno raduje ulasku nove članice, prijateljske Hrvatske, u Europsku uniju. Kao članice EU-a Slovenija i Hrvatska još će uspješnije nastaviti proces prijateljstva i svestrane suradnje, rekao je na tradicionalnom prijmu na početku godine koji je za strane veleposlanike i diplomate priredio na Brdu kod Kranja.

Izvor: HRT