Skip to content

Profil: novo izdanje Rječnika hrvatskoga žargona Tomislava Sabljaka

tomislav sabljak 1

Nove riječi – s ulice u knjigu

U izdanju Profila a s godinom izlaženja 2013. na 656 stranica izašla je knjiga Tomislava Sabljaka Rječnik hrvatskoga žargona, a riječ je o 3. dopunjenom izdanju. Dakle, nakon zapaženoga i uspješnog prvog i drugog izdanja šatrovačkoga govora, odnosno hrvatskoga žargona, dr. sc. Tomislav Sabljak nastavlja upućivati na nezaustavljivu i snažnu ekspanziju ovoga idioma priređujući novu knjigu. Prošireno i izmijenjeno izdanje Rječnika hrvatskoga žargona proizlazi iz autorova višedesetljetnoga bilježenja raznovrsnih jezičnih promjena te prikupljanja novih riječi uličnoga i svakodnevnog govora različitih društvenih slojeva i skupina, koji uključuju i najaktualnije primjere. Na temelju stručnoga odabira i detaljne analize građe prikupljene u posljednjih deset godina usustavljeno je tako dodatnih pet tisuća natuknica kojima je Rječnik obogaćen.

Djelo je korisno i potrebno svima koji o jeziku žele naučiti više i biti u trendu jer bilježi govor određenih društvenih grupa kojima specifičan način sporazumijevanja pomaže u odvajanju od standardnih jezičnih pravila.

rjecnik-Sabljak

Iz Profila poručuju: „Osjetite šarm, slobodu i simpatičnu samoživost govora koji se svojom raširenosti, dinamičnosti i zaigranom silovitosti snažno suprotstavlja normama književnoga jezika rušeći njegove okvire! Zavirite li u novi Rječnik hrvatskoga žargona, priuštit ćete si nezaboravan užitak otkrivanja njegovih slikovitih, inteligentnih i inovativnih jezičnih kreacija i kombinacija.” – preporuka je to koja puno govori i daje inspiraciju za čitanje.

Nives Gajdobranski

Foto: Nives Gajdobranski