Produbljivanje hrvatsko-indijskih književnih i kulturnih veza

Pisci će nastupiti u Zagrebu, Zadru i Splitu. Boravak i nastup indijskih pisaca ovako je raspoređen: u Zagrebu će 17. listopada u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, pisce predstaviti mr.sc. Ljiljana Sabljak
Ugledna delegacija indijskih pisaca boravit će u Hrvatskoj će od 16. do 23. listopada U Hrvatsku dolaze indijski pisci, članovi indijske Nacionalne jezične akademije – Sahitya Akademi – a to su : Sri Ranajit Das, koji je jedan od najistaknutijih pjesnika na bengalskom jeziku, zatim prof. Indra Nath Choudhuri, ugledni književni kritičar, znanstvenik i esejist i prof. Sitanshu Yashaschandra, istaknuti gudžaratski pisac.
Pisci će nastupiti u Zagrebu, Zadru i Splitu. Boravak i nastup indijskih pisaca ovako je raspoređen: u Zagrebu će 17. listopada u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, pisce predstaviti mr. sc. Ljiljana Sabljak i pjesnik, prozaik i prevoditelj Dinko Telećan, uz konsekutivno prevođenje Emilija Nuića. U Zadru, 19. listopada u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Stjepana Radića 11b, te u Splitu, 20. listopada u 19 sati, u Klubu Galeriji Ghetto,  s autorima će razgovarati i večeri  moderirati Nikola Petković.

Kako će se indijski pisci predstaviti? Hrvatska publika će imati prilike upoznati se s vrijednim dijelom slike suvremene indijske poezije te s problematikom pojma „indijska književnost“. Također će gostujući pisci otvoriti teme koje su važne za indijsku književnost i kulturu, a interesantne i indijskoj i hrvatskoj publici. Predviđen je naravno i razgovor o hrvatsko-indijskim književnim i kulturnim vezama.
Na sve tri književne večeri će biti predstavljena knjižica s izborom tekstova indijskih gostiju. Te su tekstove s engleskog preveli Damir Šodan i Una Krizmanić Ožegović, a urednica knjižice i koordinatorica programa je Ana Brnardić.

U realizaciju projekta uključeni su: indijska Nacionalna jezična akademija – Sahitya Akademi, Hrvatsko-Indijsko društvo prijateljstva, Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, KGZ Gradska knjižnica, Veleposlanstvo Indije u Zagrebu, Splitski ogranak HDP-a, Gradska knjižnica Zadar i Klub Galerija Ghetto u Splitu. Indijski će pisci biti gosti Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te će nastupiti pred studentima indologije na književnom seminaru u četvrtak, 18. listopada, u 14 sati (soba A205).

Ovo je gostovanje organizirano u sklopu Programa kulturne razmjene između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Indije za godine 2010.-2012.

Hrvatski će pisci biti pozvani  u Indiju sljedeće godine, u organizaciji indijske Sahitya Akademi.
Predstavimo sada detaljnije pisce, goste iz Indije:
RANAJIT DAS (1949) rođen je u Silcharu, Indija, gdje je završio koledž, da bi se zatim preselio u Kolkatu, gdje dan-danas živi i radi. Bakalorijat iz znanosti stekao je na Sveučilištu Guwahati i radio je u državnoj službi u Zapadnom Bengalu sve do 2007. kada se dobrovoljno umirovio. Po umirovljenju neko je vrijeme radio u Delhiju kao urednik časopisa Indian Book Industry Saveza indijskih nakladnika. Sada živi kao slobodni književnik. Ranajit Das je jedan od najistaknutijih pjesnika na bengalskom jeziku na kojem je objavio sedam zbirki poezije i jednu knjigu sabranih pjesama. Njegova poezija poznata je po njegovanju svježeg, urbanog idioma i predstavlja jedinstven spoj intelekta i emocije koji resi naglašena empatička i humana nota. Objavio je također dvije zbirke jako dobro primljenih književnih ogleda i dva romana. Ranajit Das nagrađen je nagradom Birendra Chattopadhyay Smriti Puraskar za poeziju 1994., a imao je čast i održati memorijalno predavanje o Tagoreu u Kolkati 2004. povodom zlatne obljetnice Akademije Sahitya. Sudjelovao je na Pjesničkom trijenalu indijske poezije 2005., koji je organizirao Bharat Bhaban Bhopal. Sudjelovao je na pjesničkim seminarima na poziv Sveučilišta u Calcutti i Sveučilista Jadavpur. Također je sudjelovao na raznim regionalnim i nacionalnim književnim skupovima, poput Baharatiya Kavi Sammelan (Mitingu indijskih pjesnika) u Delhiju 2012., koji je organizirala Akademija Sahitya, povodom 150-godišnjice smrti Rabindranatha Tagorea. Godine 2011. nagrađen je Paschimbanga Bangla Akademi za svoj ukupni doprinos bengalskoj poeziji. Živi u Kolkati sa suprugom i sinom.
PROF. INDRA NATH CHOUDHURI ugledni je sveučilišni profesor, književni znanstvenik, esejist, prevoditelj i višestruko nagrađeni autor. Bio je ravnatelj Nacionalnog umjetničkog centra Indira Gandhi, Janpath, New Delhi; bio je ravnatelj Centra Nehru (Visoko indijsko povjerenstvo, London). Održao je brojna predavanja, od kojih je jedno bilo o "Pojmu indijske književnosti" na poziv profesora Gombricha sa Sveučilišta Oxford. Bio je tajnik Akademije društvenih znanosti, Sahitya Akademi (1984.-1996.); bio je gostujući profesor na Indijskom institutu za napredne studije, Shimla, zatim gostujući profesor na Središnjem institutu za engleski i strane jezike (Sveučilište Deemed), Hyderabad, gostujući profesor na Indijskim studijima, Sveučilište u Bukureštu, Rumunjska itd. Radio je kao ravnatelj u Bharatiya Bhasha Parishad, Kolkata, a danas radi kao glavni urednik Sažete hindske enciklopedije pri Ministarstvu razvoja ljudskih resursa, Indijska Vlada, te kao glavni urednik Enciklopedije indijske literature (dopunjeno izdanje), Akademija društvenih znanosti, Indija. U oba slučaja, dužnosti izvršava u počasnom svojstvu. Autor je brojnih knjiga, te je prevodio s hindskog i bengalskog. Izbor objavljenih knjiga na engleskom: Komparativna indijska književnost: Perspektive, 1992.; Iskre lete uvis: Tri eseja o estetici, 1999.; Geneza mašte: Eseji o književnosti, teoriji, religiji i kulturi, 2001.; Srednjovjekovno indijsko naslijeđe: Lingvistika i književnost, 2011.; Hinduizam: Način življenja i razmišljanja (koautori Usha i Nath Indra Choudhuri), 2012. Izbor objavljenih knjiga na hindskom: Tulanatmak sahitya ki bhumika, 1983. (prva knjiga o komparativnoj književnosti na nekom od indijskih jezika); Nirala kavya per Ravindranath Tagore ka Prabhav, 1964; Tulnatmak Sahitya: Bharatirya Pariprikesha, 2006.; Gulabrai, Monografija, 2011. Dobitnik je prestižne nagrade Ganga Sharan Singh, Kendriya Hindi Sansthan, od indijskog predsjednika, 2007; nagrade Hansraj College za iznimno postignuće od ministra razvoja ljudskih resursa, Shrija Kapila Sibala, 2009; Nagrada Japanske zaklade, 1996. te mnogih drugih nagrada.
SITANSHU YASHASCHANDRA (1941), eminentni je pjesnik na Gujarati jeziku. Bio je Fulbrightov stipendist (1968), te dobitnik potpore Ford West European Fellowship (1971). Doktorirao je komparativnu književnost na Sveučilištu Bloomington, država Indiana, SAD i indijsku poetiku na Sveučilištu u Bombaju. Predavao je na Sveučilištu MS (Vadodara), na Sorbonni (Pariz), Sveučilištu Pennsylvania, Čikaškom sveučilištu, SAD i drugima. Bio je potkancelar Sveučilišta Saurashtra (1990-1993), glavni urednik Enciklopedije indijske književnosti (1977-1982). Kao književnik gostovao je na mnogim skupovima od Francuske, Njemačke, Ujedinjenog kraljevstva, SAD-a, SSSR-a i Koreje. Prijevodi njegovih pjesama i drama dostupni su na hinduu, engleskom, njemačkom, francuskom. Nagrađen je Akademskom nagradom Sahitya, Kabir Samman (Madhya Pradesh), Nagradom Gangadhar Meher (Orissa), Kruti Samagra Puraskar (Bharatiya Bhasha Parishad, Kolkotta), Ranjeetram Suvarna Chandrak, Narmad Chandrak (Gujarat), Nagradom za nacionalnu integraciju (Delhi) i Padmashree (Vlada Indije).

Na uvodnoj foto: mr.sc. Ljiljana Sabljak