Skip to content

(Pri)govor znanosti: Tko je protiv braka, taj je protiv opstanka ljudskoga roda

marusic

Matko Marušić, profesor Medicinskog fakulteta u Splitu, otkriva nam znanstvenu, medicinsku i zdravorazumsku pozadinu sadržaja sakrivenu u referendumskoj definiciji braka

Je li za znanstvenika definicija braka ipak samo – forma?

Nipošto! Podaci dobiveni iz istraživanja i zaključci koji su prije objavljivanja u znanstvenim časopisima prošli vrlo strog postupak ocjenjivanja, postaju dio znanja čovječanstva, a onda se to znanje može predstaviti u obliku definicija. Sekularno i znanstveno gledano, definicija braka kao zajednice isključivo muškarca i žene ne dolazi iz biblijskih zapisa, nego su ti zapisi nastali iz čovjekova iskustva, a čovjekovo iskustvo donosi spoznaju prirodnih zakona. Brak kakvim ga znamo prije svega je rezultat evolucijske nužnosti održanja vrste. Razvoj i rast mozga za vrstu čovjek postao je u tijeku evolucije prednost u borbi za preživljavanje, ali je povećanje mozga stvorilo problem pri porodu. Zbog veličine djetetove glave žena, »čovjekova ženka«, rađa u boli većoj negoli je to u drugim vrstama, a novorođeni čovjek nema dokraja razvijen mozak. Mozak sazrijeva i raste još godinama poslije rođenja i dijete nije sposobno za samostalan život. Majka i otac ga čuvaju da preživi do svoje spolne zrelosti i daljega razmnožavanja. Ako im dijete pogine njihova je kombinacija gena »negativno probrana«, izumrla. Roditelji, dakle, za svako dijete trebaju biti zajedno oko 20 godina. Poslije su i vjera i pravo tu potrebu – naprosto ozakonili. Svatko tko je protiv braka u biti je protiv teorije evolucije, dakle i protiv opstanka ljudskoga roda. (foto: Cropix)

Što medicinske znanosti mogu reći o pretvaranju nastranosti u normu ponašanja?

Cijeli članak možete pročitati u on-line izdanju Glasa Koncila, kao i u novome broju tiskanog izdanja, dostupnog u župama diljem Hrvatske.