Skip to content

Presude u Haagu: Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

haag presude

PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

“Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata”, rekao je sudac u presudi

Na Haaškom sudu izriče se presua šestorici Hrvata iz BiH – bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću te predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Perišiću.

Jadranko Prlić je proglašen krivim i osuđen na 25 godina zatvora.

Bruno Stojić je proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora.

Slobodan Praljak je proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora. (Foto: ICTY, VLM/Vecernji.hr)

generali 2004
Odlazak generala u HAAG, 2004. (Foto: Željko Hladika/PIXSELL)

‘Daje nadu što je predsjednik sudskog vijeća dao izdvojeno mišljenje’

Odvjetnik Krešimir Krsnik neposredno nakon izricanja presude je kazao da su kazne uistinu visoke. “No ono što u žalbenom postupku i drugom stupnju daje nadu je činjenica da je predsjednik sudskog vijeća dao izdvojeno mišljenje. Čuo sam doista iznenađujuće ocjene i zato me nije iznenadilo što je predsjednik sudskog vijeća dao izdvojeno mišljenje”, naglasio je Krsnik.

Predsjednik Sabora Josip Leko na upit Danas.hr-a da komentira ovu presudu nije htio odgovoriti, kazavši da ne želi komentirati nepravomoćnu presudu.

Potvrda da je Hrvatska bila agresor

“Ova je presuda najgori crni scenarij, jer potvrđuje da je Hrvatska bila agresor, to je očekivana presuda, no ono što se dogodilo prvi put u povijesti jest da su vodeći državni službenici, od Tuđmana do Šuška sudjelovali u tome, znači u političke ciljeve ukomponirali su zločin”, rekao je odvjetnik Anto Nobilo te dodao kako za međunarodni položaj Hrvatske to ništa posebno ne znači, jer Hrvatska danas i 1993. nije ista. “U povijesnom smislu to jest teret, no na nama ostaje da zauzmemo pošteni stav, i krenemo dalje”, kazao je Nobilo.

Posljedice ove presude mogu osjetiti jedino Hrvati u BiH, ako ne zauzmu drugačiji stav, jer oni još uvijek podupiru vodstvo iz 90-ih i ne osuđuju zločine koji su se dogodili, dodao je Nobilo. (Net.hr)