Skip to content

Premijera znanstvenog dokumentarno-igranog filma “KAKO ŽIVI NAROD” u Splitu

kako zivi narod 1

Godine 1936. u Zagrebu Rudolf Bičanić izdaje kapitalno djelo hrvatske etnografije i jednu od najuvaženijih knjiga ikada napisanih i tiskanih u Hrvatskoj pod imenom “KAKO ŽIVI NAROD”

U knjizi se nalazi i zapis o životu Dugopolja 1936. godine mlade autorice iz Bjelovara Zlate Perlić.

“KAKO ŽIVI NAROD” jest znanstveno etnološki igrano-dokumentarni cjelovečernji film, povijesna rekonstrukcija u trajanju od 75 min snimljen, produciran i montiran po međunarodnim BBC (British Broadcasting Company) tehničkim i stručnim standardima dokumentarne proizvodnje, i predstavlja prvi takav film na području Dalmacije, “avanturistički” poduhvat u mnogim filmskim kategorijama i drugi projekt Lampros filma nakon znanstvenog dokumentarca “Dioklecijanovi podrumi” koji je osvojio posebnu nagradu žirija i nagradu publike na II. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Splitu i kojega potpisuje ista filmska ekipa.

kako zivi narod 2

Proizvođač filma je LAMPROS FILM nezavisna produkcija, kameru potpisuje Andrija Pivčević, a scenarij, režiju i montažu Hrvoje Jelavić-Šako, zvuk Tomislav Unušić, maska i šminka Sanja Krstulović i asistenti redatelja Marijana Botić Rogošić i Toni Mijač. U filmu sudjeluje mlada splitska glumica Vanda Boban i 85 naturščika, prvi puta na filmu žitelji sela i zaseoka Dugopolje, Đakići, Liska, Punde, Smajići, Bisko i Srijane.

kako zivi narod 3

Film je također temeljen na knjizi Don Frane Ivaniševića “Poljica” još jednom kapitalnom djelu hrvatske etnografije gdje su iz knjige preuzeti i prikazani običaji, način života i rada te svjetonazor naroda uz rub Gornjih Poljica gdje pripada i Dugopolje.

kako zivi narod 4

Priča teče kroz oči mlade bjelovarske znanstvenice i mjesnog svećenika u igranoj formi tvoreći sklop jednog izgubljenog svijeta i svjetonazora davno prošlog vremena. Svi etnološki elementi, od radova na zemlji, rađanja i umiranja, vjenčanja i pirovanja se isprepliću u gorku, oporu i dostojanstvenu sliku života sela kroz četiri godišnja doba.