Skip to content

Premijera „Lažeš Melita“ u kazalištu „Žar ptica“

Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

Premijera u Zagrebačkom kazalištu Žar ptica
Novi kazališni život za Kušanov roman Lažeš Melita

ZAGREB – Premijera predstave »Lažeš Melita« otvorila je kazališnu sezonu 2011./2012. u Zagrebačkom kazalištu »Žar ptica« . Dana 5. lstopada u režiji Zlatka Svibena prikazana je predstava nastala prema romanu Ivana Kušana namijenjena starijima od sedam godina. Gledalište »Žar ptice« bilo je prepuno, a premijeri je nazočio i autorov sin Daniel Kušan.
Dramaturšku obradu Kušanovog romana potpisuju Marijana Nola i Zlatko Sviben, scenografiju Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, a kostimografiju Danica Dedijer. Poseban dojam ostavila je glazba koju je napisao Darko Hajsek, jer je riječ o skladbi koja se uklapa u razigrani ali profesionalno obrađeni koncept predstave.

Što reći o popularnom romanu za djecu književnika Ivana Kušana iz 1965. godine o djevojčici Meliti koji je sada zaživio u predstavi? Melita priča nevjerojatne priče, maštovita je, ali sve se zakomplicira kada prestane razlikovati maštu od stvarnosti. Melita s mamom, tatom, bratom i psom živi u maloj obiteljskoj kući u predgrađu. Ona vjeruje da se ništa loše ne može dogoditi ako govori ono što nije istina. Melitu žele »izliječiti« od izmišljanja, no tada se u Melitinu životu počinju događati nevjerojatne stvari…

– Djeca i odrasli često lažu jer se žele svidjeti drugima, žele prihvaćanje, poštovanje i ljubav. Laž je povezana s iluzijom, izmišljeni se svijet naizgled čini bolji. Biti maštovit i znati maštati divna je stvar, no u tome se može i pretjerati. –  ističu iz »Žar ptice«.

U predstavi glume, uz Aleksandru Stojaković u ulozi Melite, također i Marija Kolb/Nataša Kopeč, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Bruno Kontrec, Tomislav Kvartuč, te Vili Matula, Dunja Fajdić, Petar Atanasoski, Nikša Marinović i Tomislav Kvartuč.


Marija Sekelez, ravnateljica  kazališta "Žar Ptica"

Akademija-Art.hr
07.10.2011.