Pregovori prekinuti, slijedi arbitraža – 2.dio

Pregovarački odbori Vlade i osam sindikata javnih službi u Banskim dvorima ni danas nisu postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora

 
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako je Vlada bila spremna iduće godine pregovarati o novom TKU-u sa svim sadašnjim pravima, ali ne može prihvatiti obvezu retroaktivne isplate materijalnih prava. 

Podsjetimo, u petak su četiri sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbila potpisati dodatak TKU-u.  O sudbini tog dokumenta odlučit će se arbitražom. Glavno pitanje je – jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kulturu i socijalnu skrb) dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

Profesori ostaju bez dodatka na plaću

Potpisivanjem dodatka TKU-u sindikati pristaju na smanjenje materijalnih prava, ali bi sačuvali plaće i kolektivni ugovor. U protivnom, Vlada otkazuje temeljni kolektivni ugovor i svima u javnim službama umanjuje plaće za 10 posto. Vlada neće ozakoniti ni uredbu o dodatku na složenost poslova iz 2003., zahvaljujući kojoj prosvjetari primaju dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto. Plaće će im se tako smanjiti između 120 i 600 kuna. 

Dolazeći na današnji sastanak, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je kako ono što gube učitelji i profesori nije vrijedno taštine nekih sindikalnih čelnika. Vlada na dugi rok želi smanjiti cijenu rada te zauvijek ukinuti neka materijalna prava, odgovorio mu je Vilim RibićMatica je jedina koja je imala štrajkačku snagu i dalje je ima. A da pristanemo na ono što traže to ne bi bio kraj njihovih potraživanja, to bi bio početak, kazao je dodao kako će o svemu pitati svoje članove na referendumu. 

Potpisivanjem dodatka TKU-u sindikati javnih službi ostaju bez božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu, jubilarne nagrade dobili bi samo zaposlenici s 35 i više godina staža, dnevnica bi se smanjila sa 170 na 150 kuna, a naknada za prijevoz plaćala bi se samo na temelju računa, pri čemu je ne bi primali oni koji stanuju unutar dva kilometra udaljenosti od posla. Oni koji se na posao voze svojim automobilom na veće udaljenosti dobili bi povrat 75 posto troškova.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Izvor: HRT

Akademija-Art