Predstavljen sveučilišni udžbenik “Palijativna medicina” (Foto)

morana brkljacic palijativna medicina promocija 91

Sveučilišni udžbenik

Palijativna medicina: temeljna načela i organizacija; klinički pristup terminalnom bolesniku; medicinska etika

U četvrtak, 10. listopada 2013. u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održala se promocija udžbenika „Palijativna medicina: temeljna načela i organizacija; klinički pristup terminalnom bolesniku; medicinska etika kojeg su urednici: dr. sc. Morana Brkljačić, dr.med., prof. dr. sc. Mirko Šamija, dr.med., dr.sc. Borislav Belev, dr.med., prof. dr. sc. Marija Strnad, dr.med. i Tomislav Čengić, dr.med.

palijativna medicina morana brkljacic

Urednici i 31 koautor udžbenik su posvetili prof.dr.sc. Anici Jušić, dr.med. utemeljiteljici i doživotnoj predsjednici Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

morana brkljacic palijativna medicina promocija 66

U prepunoj dvorani Knjižnice HAZU nakon pozdrava i uvodnih riječi urednika i ugodnog moderatora prezentacije prof. dr.sc. Mirka Šamije, prigodne riječi uputili su akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU i prof.dr.sc. Igor Prpić, predsjednik Povjerenstva za izdavačku djelatnost Sveučilišta u Rijeci s obzirom da je udžbenik izdanje Sveučilišta u Rijeci zajedno sa Zakladom onkologija i Tiskarom „Markulin”.

morana brkljacic palijativna medicina promocija 74

O djelu su govorili uvaženi recenzenti akademkinja Vida Demarin i prof.dr.sc. Boris Labar, glavna urednica dr.sc. Morana Brkljačić, dr.med. autorica prve doktorske disertacije u Republici Hrvatskoj iz područja palijativne medicine te prof.dr.sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije koji je ujedno i predsjednik uprave Zaklade onkologija.

morana brkljacic palijativna medicina promocija 95

Kao što sam naslov govori udžbenik se bavi problematikom palijativne medicine. Palijativna medicina nova je grana medicine koja proučava i liječi bolesnika s aktivnom progresivnom, uznapredovalom bolesti ograničene prognoze. Brine se za optimalnu kvalitetu života do smrti, i u prvom je redu, područje liječničkog interesa. Knjiga “Palijativna medicina: temeljna načela i organizacija, klinički pristup terminalnom bolesniku, medicinska etika” prvi je udžbenik u Hrvatskoj koji objedinjuje načela, ustroj i djelovanje palijativne medicine. Knjiga prikazuje načela ustroja, kliničkog pristupa i medicinske etike u palijativnoj medicini i predstavlja veliki hrvatski znanstveno-stručni doprinos u skrbi za terminalne bolesnike. Posebno treba naglasiti poglavlje „Pedijatrijska palijativna skrb” koja predstavlja izuzetno senzibilan dio palijativne medicine a to je skrb za terminalno oboljelu djecu.

morana brkljacic palijativna medicina promocija 98

Sa svojih 13 poglavlja i 333 stranice znanstveno-stručnog pristupa problematici palijativne medicine i njezine skrbi za bolesnike u završnoj fazi bolesti, udžbenik ukazuje i naglašava važnost implementacije palijativne medicine u zdravstveni sustav Republike Hrvatske koja se tek pomalo realizira.

morana brkljacic palijativna medicina promocija 47

Predgovore udžbeniku napisali su Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof.dr.sc. Rajko Ostojić, ministar zdravlja Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

morana brkljacic palijativna medicina promocija 175

U svom predgovoru Akademik Kusić kazuje: „Kao liječnik i znanstvenik, no prvenstveno kao čovjek, nukleus razmišljanja o palijativnoj medicini mogao bih sjediniti u promišljanju biskupa, prof.dr.sc. Valentina Pozaića: Smijemo i moramo pretpostaviti da je liječnik vrhunski poznavalac čovjeka na području medicinske antropologije. Očekuje se da to bude i na području filozofijske antropologije- na području i tijela i duha i duše. Zašto? Čovjek je prvi i jedini put ostvarenja medicinske profesije. Čovjek-bolesnik mjesto je susreta i dijaloga – načelno gledajući – dviju osobina u njihovom totalitetu: to je mjesto susreta medicine i religije, horizontale i vertikale, imanencije i transcedencije; taj se susret nerijetko zbiva upravo u trenucima kad je čovjek najveći i najmanji od svih svojih životnih veličina, u trenucima moći i nemoći, gordosti i skromnosti: od nastajanja preko rascvata do umiranja.”

morana brkljacic palijativna medicina promocija 176

morana brkljacic palijativna medicina promocija 171

morana brkljacic palijativna medicina promocija 136

morana brkljacic palijativna medicina promocija 22

morana brkljacic palijativna medicina promocija 10

Foto: Stjepan Katić/Akademija-Art