Predsjednik Josipović: Očekujem reakciju Vlade na povećanje cijene goriva


Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL

Vlada će morati pronaći "suptilne mehanizme" da potpuno ne potisne socijalnu politiku, naglasio je predsjednik


Očekujem da će Vlada reagirati zbog povećanja cijena naftnih derivata. Ne sumnjam da postoji svijest da jedan dio stanovništva ne može podnijeti te cijene.

Ali ako se Vlada odrekne svojih dijelova u cijeni goriva to znači da će u proračunu biti manje sredstava za socijalne projekte – kazao je predsjednik Ivo Josipović gostujući u emisiji "S predsjednikom uz kavu" na Hrvatskom radiju.

– Poskupljenje je uvijek posljedica nečega. Neka su poskupljenja nužna da bi se sustav održao. Važno je da se ne zaboravi kako je Hrvatska socijalna država pa da oni kojima je najteže ne trpe zbog sadašnjeg stanja – objasnio je predsjednik.

Na pitanje zašto uvijek građani moraju snosit teret manjka novaca u državnoj blagajni, ali ne i neke korporacije Josipović je kazao:

– Zagovarao sam drugačiji raspored poreznog tereta, a vidim da i u Vladi razmišljaju u tome. Vlada će morati pronaći "suptilne mehanizme" da potpuno ne potisne socijalnu politiku. Što se tiče korporacija, osiguranje maksimalizacije profita nije idealno rješenje već društveno odgovorno poslovanje.

Ocjenjujući dosadašnji rad Vlade, predsjednik je kazao da je dobro što je smogla snage smanjiti proračun.

– Vlada je tek na početku mandata, a nakon rezova u proračunu mora raditi na tome da probudi gospodarstvo, potakne investicije te smanji nezaposlenost. Ipak, brine me što i dalje raste broj nezaposlenih, a to generira nezadovoljstvo građana.

Josipović se u emisiji dotaknuo i pitanja političara u Nadzornim odborima kompanija.

– Protiv sam toga da političari budu u Nadzornim odborima. Međutim postoje tvrtke, poput Ine, gdje nije bitno samo pitanje komercijalnog upravljanja nego i osiguravanja strateških nacionalnih interesa. Važno je stoga da u Nadzornom odboru Ine s hrvatske strane budu osobe koje jamče ostvarenje tih interesa.

Predsjednik je izrazio i potporu promjeni Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Svakom roditelju trebala bi se otvoriti mogućnost da vidi smijeh svoga djeteta.

Dodao je i kako nema primjedbi na održavanje vjeronauka u školama te da je bitno rješavanje pitanja školskog sadržaja za one koji ga ne pohađaju.

Također, najavio je i nedjeljno putovanje u Latviju povod kojemu je lobiranje za ratifikaciju ugovora s EU te otvaranje novih stranica suradnje kao, kako je kazao, nedavno u Azerbajdžanu.

Izvor: Ivan Halar / Večernji list

Akademija-Art