Porezne oaze najbogatijih čuvaju desetke bilijuna neprijavljenih dolara!

Najbogatiji ljudi svijeta u poreznim su oazama krajem 2010. godine držali bogatstvo u vrijednosti od 21 do 32 bilijuna dolara, pokazala je studija organizacije Mreža za poreznu pravdu, izvijestio je CNN u ponedjeljak
Veličina tih neprijavljenih financijskih sredstava jednaka je, pa i veća, zbrojenim BDP-ima Sjedinjenih Država i Japana, i dostiže iznos od 280 milijardi dolara izgubljenih poreznih prihoda. Studija je objavljena u nedjelju a pisao ju je na temelju podataka Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Ujedinjenih naroda i središnjih banaka James Henry, bivši glavni ekonomist tvrtke McKinsey&Co.
Broj pripadnika te svjetske elite koja je sklonila svoja bogatstva manji je od deset milijuna, odnosno 0,14 posto svjetskog stanovništva, kaže se u studiji koja je pokazala i da se za najveći dio sredstava u ime super bogatih brinu velike privatne banke poput UBS-a, Credit Suissea, Goldmana Sachsa, Bank Of America i HSBC-a.
Po indeksu financijske sigurnosti 2011. Mreže za poreznu pravdu, koji rangira države i teritorije koji funkcioniraju kao porezne oaze, među glavnim su odredištima Švicarska, Kajmansko otočje, Luksemburg, Hong Kong i Singapur.
Mreža za poreznu pravdu napominje da je procjena bogatstva u poreznim oazama konzervativna jer ne obuhvaća nefinancijska sredstva poputnekretnina, jahti i umjetničkih djela.

Foto: Pixsell
Izvor: Damir Mrvec, Dražen Brajdić/Vecernji.hr

Akademija-Art