Počeo KIKI TABOR – prvi međunarodni festival dječjeg filma u Zaboku

Projekcijom slovenskog animiranog filma Neobični Koyaa, redatelja Kolje Saksida otvoren je danas Kiki Tabor – prvi međunarodni festival dječjeg filma u Zaboku.
 
U multimedijalnoj dvorani Zabok okupilo se više od 420 malih filmofila vrtićke i školske dobi iz Zaboka, Zlatara, Pregrade, Krapinskih Toplica i Huma na Sutli. Od 4. do 6. lipnja, mališani će imati priliku pogledati 25 kratkih animiranih filmova domaće i strane konkurencije te 12 filmova poljske animacije. Uz zanimljive francuske, estonske, bugarske, španjolske i iranske kratke animirane filmove, na programu će se naći i dva hrvatska filma. „Pripremili smo četiri Kiki programa u konkurenciji i dva revijska programa poljske animacije, a o pobjedniku ovog prvog Kiki festivala odlučit će djeca i mladi. Upravo oni koji su odrasli na našim matinejama.“, rekao je Nenad Borovčak, direktor Tabor film festivala u sklopu kojeg se održava prvi Kiki Tabor. „Matineje za djecu koje smo još od 2009. godine organizirali u sklopu Tabor film festivala pokazale su se kao pravi zgoditak, a posjećenost programa za djecu rasla je iz godine u godinu. Upravo iz toga rodila se ideja pokretanja međunarodnog dječjeg festivala u Zaboku, a sudeći po prvim reakcijama i velikom odazivu škola, vjerujemo da će se takvim pokazati i ovaj, prošireni oblik Kiki programa.“
Projekcije filmova prikazuju se svakog dana od 9:30 do 14 sati, a ulaz je besplatan i otvoren za svu zainetresiranu djecu. Program za starije održavat će se od 21 sat na terasi krčme Polanović u Zaboku, a prikazivat će se projekcije filmova pobjednika sa Tabor film festivala.
 

 
 
Projekt Kiki Tabor podržale su osnovne škole Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizatori događanja su DND Zabok i Udruga Gokul. Pokrovitelji festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Krapinsko-zagorska županija, Kraš, Ljekarna KZŽ i Grad Zabok.

Detaljan program i više informacija možete naći na www.taborfilmfestival.com

Ana Matijašević

Akademija-Art