Skip to content

Petar Hranuelli: Katedrale

Izgradit ćemo katedralu toliko veliku
Da će oni koji je budu vidjeli dovršenu
Misliti da smo bili mahniti.
Kanonik katedrale u Sevilli (1402.)

Sakralne građevine, crkve i katedrale, naše su kulturno blago i važna obilježja našeg  podneblja. Zamišljene su kao prostorni model svijeta – koji kanonski prenosi viziju kozmosa u omeđenom prostoru crkve. One su mjesta u kojima se stoljećima kovao naš duhovni identitet. Moćne su kamene čuvarice naših životnih tradicija i običaja. Život je našega čovjeka u njima započeo i u njima završavao. Snažnim uspravnim tornjevima, koje samo krovovi drže da ne polete u nebo, one oplemenjuju brojne vedute naših krajeva. Sama su mjesta često procvala tek kada je iz tla bilo podignuto crkveno zdanje.

Forme crkvene građevine mijenjale su se sa pojavom novih stilova u našoj kulturi, ali nikada se nije puno odstupalo od stroge zadanosti njenog volumena – tek shvaćanje moderne sakralne arhitekture više podliježe individualnom pristupu.
Petar (grč. Petros – stijena) slobodno pristupa tome shvaćanju. Čvrsto i tektonično kleše, oblikuje kamen, dok iz njega ne iznjedri čistu formu – katedralu. Razlaže je u plohe, sastavlja je od više dijelova, površine atribuira raznovrsnim uzorcima, mahnito se poigrava mogućim oblicima skulpture. Ne podliježe ponavljanju, on kroti tvrdi granit, oblikuje od organskog prema geometričnom, vidijama titravo urezuje i grebe po površini kamena, stvarajući ritmične teksture ili pak patinaste plohe. Ne figurira radikalno, već sa malo elemenata dočarava simbolički značaj kojega forma katedrale predstavlja. Satove je sa zvonika premjestio na papir, propitkujući koncept vremena kao neizbježne pojave, koja ruši sve pred sobom, čak i monumentalne kamene katedrale.
Možda jednom Bog uzvrati Petru, pa na njemu – kako je i obećano, sagradi svoju crkvu…
Mirko Škoc

Petar Hranuelli je rođen 1975.godine u Supetru na otoku Braču. Godine 1994. završio srednju Klesarsku školu u Pučišća, te do 1994. živio u Postirama na otoku Braču. Od 1994. godine živi i stvara uglavnom u Zagrebu. Diplomirao Majstorski ispit klesar-restaurator (HOK – Zagreb). Član je HULU-Split i HDLU-Zagreb. Bavi se profesionalno restauracijom kamena, kiparstvom i slikarstvom.

– samostalno izlagao u: Dubrovnik, Lopud, Palmižana, Postira, Split, Supetar, Samobor, Zagreb, Zaprešić.
– skupno izlagao u: Bale, Brežice (Slovenija), Dubrovnik, Gospić, Kaštel Lukšić, Karlovac, Osijek, Postira, Rijeka, Rovinj, Slavonski Brod, Split, Sv.Martin pod Okićem, Sisak, Samobor, Szmbathely (Mađarska), Ston, Trogir, Vinkovci, Velika Gorica, Zadar, Zagreb, Zaprešić.
– javni radovi: Gospić – Park Kolakovac (Venera, 2008.), Lovinac – Sekulići (spomen obilježje 2009).
– sudjelovao na likovne kolonije u: Karlovac, Knin, Gospić, Lovinac, Novska, Rab, Split, Ston, Sv.Martin pod Okićem, Zaprešić, Zagreb.
– nagrade, pohvale: Mali Lošinj (1992), Pučišća (1994), Zagreb (2007)
– značajniji ciklusi u slikarstvu: Otoci, Putni pejzaži, Zapisi, Portreti i Dječija igra
– značajniji ciklusi u kiparstvu Venere, Venere u medu i Katedrale

Akademija-Art.net