Pavičić: Vlast potpaljuje bure baruta vjerske nesnošljvosti

Nema dileme da se ova vlast odlučila poigrati s najzapaljivijim buretom baruta otkad je svijeta i vijeka jer je zaigrala na kartu svjetonazorske i religijske, odnosno vjerske nesnošljivosti

 
Gospodarska katastrofa, socijalni problemi, demografski debakl i politička redikuloznost ništa nisu naspram toga ako bukne svjetonazorski rat između vjerujuće i nevjerujuće Hrvatske. To više nije samo ni “kršćanofobija”, odnosno sustavni pritisak na kršćane i njihove vrijednosti te njihovu marginalizaciju u društvu. Riječ je o eklatantnom primjeru mržnje prema svemu što dolazi iz vjerskih zajednica i religijskog okruženja, a što se u koncentričnim krugovima širi nevjerojatnom brzinom s vrha vlasti, preko kulturnih institucija do nekih medija, koji bi trebali zadati završni udarac u tom antireligijskom “tsunami valu”.
Ako je poslije Drugoga svjetskoga rata takav sraz na ovim područjima bio neminovan zbog pobjede ateizma, najveće je pitanje što se to danas događa da je takav obračun potreban? Hrvatska je ušla u drugo desetljeće svoje samostalnosti i demokracije, približila se europskim integracijama, gleda i dalje u svijet velikim očima željnim zapadnjačke demokracije, a pritom se spustila na najniže grane međusobnog razračunavanja po svjetonazorskoj osnovi. Pritom to ne čine tzv. obični ljudi, sav taj puk koji samo živi svoj život iz dana u dan, nego su se najvećom strasti ostrastile političke i njima prispodobive elite na vlasti, koje ne vode samo državnu i gospodarsku politiku zemlje, nego su i te kako odgovorne za krojenje njezina demokratskog habitusa, a koji prije svega mora počivati na suživotu i međusobnom poštovanju. Svjetonazorskom poštovanju! S vrha vlasti danas se poručuje da toga suživota nema i da ga uskoro na vidiku neće biti. Sve što dolazi iz vjerskih zajednica (primjerice, sad aktualne replike na zdravstveni odgoj, rasprodaju javnih dobara, itd.) ne dočekuje se samo s odbijanjem, nego i s dodatnom dozom ironije i sprdnje, kao da prijedloge vladi upućuju vrtićka djeca, a ne biskupi i kardinali, vodeći teolozi i svećenici. Ukratko, katastrofa!
Političke elite toliko su razbahatile da više ne trebaju nikakve sugovornike u društvu. Jasno je da ih u političkoj oporbi ne mogu pronaći jer su na vlast došli zahvaljujući isključivo lopovskoj naravi prijašnjih vlastodržaca, koji su opljačkali sve što se opljačkati dalo. Ali je posve neshvatljivo da vladajuće elite ne vide kako u društvu postoji i nešto drugo od dualizma “vlast-oporba”, npr. vjerske zajednice, koje su o nekim pitanjima i te kako zainteresirane i sposobne razgovarati.
Premijer i njegova družina, odbijajući taj vapeći civilizacijski razgovor u ovom trenutku, na sebe preuzimaju veliki teret svega što se može događati u budućnosti, a što (barem zasad) nimalo ne sluti na dobro. Katolička crkva u Hrvatskoj i ostale vjerske zajednice zajedno s njom baštinici su golemog moralnog, nacionalnog, društvenog pa i političkog dobra. Odbijajući suradnju s njima, demokratsko društvo dovodi se u opasnost isključivanja kako toga baštinjenog dobra, tako i velikog dijela svoga živoga tkiva, odnosno svojih građana. Takav si luksuz ne mogu dopustiti najmoćnija i najrazvijenija društva na svijetu, a kamoli mala i puzeća, do temelja opljačkana i ponižena draga nam Hrvatska.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr