Paris “Croatie la Voici”: Ciklus performansa

U periodu od 24. rujna do 21. prosinca, na 10 pariških lokacija se održava "Ciklus performansa", obuhvaćajući razgovore i projekcije koje organizira Mehdi Brit u jednoj vili na Montmatreu, Centru "Georges Pompidou", Visokoj školi lijepih umjetnosti, na FIAC-u 2012, Muzeju lova i priode, Centquatreu, Laboratoriju A235 i drugim mjestima

 
U programima će sudjelovati Vlasta Delmar, Zvonimir Dobrović, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac, Željko Kipke, Igor Grubic, Bžena Končić Badurina, Zlatko Kopljar, Sanja Iveković, Siniša Labrović, Marko Marković, Delibor Martinis, Zdravko Mustać, Sunčica Ostojić & Kontejner, Sandra Sterle, Slaven Tolj, Leila Topić,Goran Trbuljak i grupa Šest autora.
Umjetnici za koje Francuzi smatraju da pospješuju singularnost suvremenog hrvatskog pejsaža, predlažući nove točke, pa oblike performansa. Njihova artistička istraživanja su iskristalizirana i jasna, a Hrvatska je i danas nezaobilazno tlo umjetničkog performansa, cijele jugoistočne Europe. Zemlja je i svjetionik kulturnoumjetničkog pokreta, što dodosi posebnu energiju potpune slobode što nastoji propitati i razmisliti – o cijelom svijetu.
Nestanak komunizma, bivše Jugoslavije, zatim preživljavanje bratoubilačkog rata, su pospješili  stvaranje novog načina mišljenja što istražuje i pregleda načine postojanja države, u krizi identiteta. Performans se upisuje u sredinu te katarze, vođene željom za trasgresijom i stvaranjem drugačijeg društva, energičnog i novog.
Prvi happening ostvaren u nekadašnjoj domovini južnih Slavena / Happ Our iz 1967. godine/, kao i prvi egzibicionizmi iz sedmog desetljeća, proslog stoljeća, koje je započeo Tomislav Gotovac, izvor su eksperimentalne emancipacije koju su umjetnici ostvarili tražeći afirmaciju osobne slobode. Aktualno potpisuju historiju angažiranih tonova i kontardiktornih oblika, skicirajući prve korake continuuma iskustava i strasti. Zajedno obogaćuju hrvatsku scenu koja ne prestaje nametati svoje vrijednosti i nadhnuća – cijeloj Europi.

Mehdi Brit na pomenutim lokacijama predstavlja još neviđenu selkciju njihovih performansa.

Između rujna i prosinca, ove umjetničke aktivnosti će se otkrivati za trajanja programa u umjetničkim centrima, prostorima partnerima događaja, kao i na javnim mjestima, pa će pozivati gledatelje otkriti  iskustva nesvakidašnjih performansa, najupečtljivijih pokretača Sezone Hrvatske u Francuskoj. Kustos izložbi i umjetnički kriticar, Brit je surađivao s mnoštvom kulturnih institucija: Centrom "Pompidou", Velikom palačom, njujorkšim "Bienalom Performa". Bio je i urednik poznate revije "Diapo" i pisao u različitim, galskim i međunarodnim časopisima. Zadnje dvije godine je surađivao sa Morgane Rousseau kao kustos u Hôtel Particulier na Montmatreu, za vrijeme postavke "Kada transgresija flertuje sa luksuzom". Prošle godine je primio i umjetnicu Sarah Trouche u "Fondaciji Brownstone", a aktualno priprema knjigu o performansu u Francuskoj kao i dvije izložbe s istim sadržajem.