Paris Ethical Fashion Show – značaj etičnosti

 
Održan u poznatom i posjećenom "Prostoru Cardin", smještenom uz slavni Trg Sloge/Place de la Concorde/, ovosezonski, proljetnjo-ljetnji Ethical Fashion Show, nedavno organiziran u Parizu, pokazao je sav značaj etičnosti, postale vrijednom alternativom globalizacije

Sve više se govori o odgovornosti i cjelokupnom osvjetljenju proizvodnje odjeće, isto kao i o nephodnosti ostvarivanja modela na odgovoran način. Često se spominje eko koncepcija proizvoda, najprije kao početne materije i njenog osmišljavanja, pa doživotnog razvitka. Jednako kao i o njihovim ekološkim tragovima, jako značajnim za suvremenu odjeću. Mladi stilisti, također, žele i kvalitetnu lokalnu proizvodnju, pa dugovječnost prizvoda.

"Sa Ethical Fashion Show nastojimo ostvariti ekonomski model u kojem će djelatnici etičke filijale naći posebno mjesto" – istakla je Isabelle Quéhé, osnivateljica i direktorica smotre.
 
 
 
 
Tako se na manifestaciji, što se organizira od 2004. godine, predstavljaju marke što pomažu razvijanju tri potporna stupa: humanosti, okoliša i tradicionalnog načina proizvodnje, pomiješanog sa modernitetom i inovacijama.
S posebnom iskrenošću stilisti se angažiraju za proizvodnju kvalitetne i privlačne odjeće. "Etično" rimuje sa "solidarnim", a odjeća se udružila u globalni način izrade, prouzročivsi nastavak znanstvenog nastajanja prvih materija. Pariški Salon etičcke i bio-mode posjeduje izraženu, humanističku dimenziju, nepostojeću na drugim modnim smotrama. Uz to, posjetitelj otkriva originalne "visoke gamme", dostupne svima, a ne samo povlaštenim i imućnim klijentima.
Od 2012. godine, salon ce se održavati dva puta godišnje i predstavljati u "Prostoru Cardin" jer krepki, 90. godišnji kreator je još uvijek jako osjetljiv na napredak i inovacije, dok će se smotra predviđena za jesen i zimu kao i do sada, upriličavati u pariškom muzeju "Le Louvre", odnosno njegovom čuvenom Carousselu. Kada je poznato da je tekstilna filijala odmah iz prehrabene i kako 26,5 milijuna osoba djeluje u nabavci tekstilnih proizvoda, u cijelom svijetu, te da je moda jedna od najzagađenijih industrija, zaključi se da je zalaganje za dugoročni razvoj, odlučujuće za njezin opstanak i napredak. Ohrabrujuće je znati kako su djelatnici etičkog i ekoloskog fashiona sve više podržani u nastojanjima smanjenja impakta tekstilne produkcije ali i promociji njihovog načina izrade, odjevnih predmeta, bliskim zahtijevima i zakonima prirode.
Džana Mujadžić

Akademija-Art