Papa Franjo osnovao povjerenstvo za ekonomsku reformu Svete Stolice

Papa

Papa

Dana 19. srpnja 2013 objavljeno je pismo pape Franje o ustanovljenju Papinskog povjerenstva za proučavanje i preustroj ekonomsko-upravne strukture Svete Stolice

Promišljanja ovih dana o pozitivnim podatcima Vatikanske bilance – piše Sveti Otac u objavljenom dokumentu – navode nas, čuvši mišljenja uzoritih kardinala, braće biskupa i stručnih suradnika, da nastavimo uvođenje reformi u ustanovama Svete Stolice, čija je svrha pojednostavljenje i racionalizacija postojećih tijela te pozornije programiranje gospodarskih djelatnosti svih vatikanskih upravnih ustanova.

Sveti je Otac ustanovio Povjerenstvo da prikupi točne informacije o gospodarskim pitanjima vatikanskih uprava te da surađujući s Kardinalskim vijećem, pruži stručnu potporu i upriliči strateške odluke, koje će onemogućiti rasipanje ekonomskih dobara i pridonijeti većoj transparentnosti u opskrbi dobrima i uslugama te usavršavanju uprave pokretnim i nepokretnim dobrima.

Članove je novoustanovljenog povjerenstva osobno imenovao Sveti Otac, a Papa očekuje da će sva Vatikanska tijela surađivati s Povjerenstvom. Svi su članovi stručnjaci laici, jedino je tajnik Povjerenstva klerik – priopćeno je iz Državnoga tajništva. (Foto: CNS, rv/bitno.net)