Pahor: Milanović je podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer

Samo tjedan dana nakon gostovanja Ive Sanadera u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića gostuje još jedan bivši premijer, i to Slovenije – Borut Pahor

U uvodnom izlaganju Pahor je govorio o aktualnoj političkoj kampanji u Sloveniji. 
– Nepovjerenje u politiku je veliko. Odradili smo 230 sati kampanje, a lijepo je bilo na turneji, na selu, u šumi. Ljudi neće doći na tribine i konferencije, a na ovaj način smo doprijeli do njih, da vidimo iz prve ruke kako žive i čime se bave.
Kolika je vaša odgovornost za krizu koja se dogodila u Sloveniji.
– Velika, a ja sam je i preuzeo. Preuzeo sam vladu u 2008., a uz sve ostalo sam se počeo baviti i rješavanjem pitanja s Hrvatskom. Priznajem da tada u Sloveniji nismo prepoznali krizu. Kada je pao Lehman Brothers na Wall Streetu i kad je američka vlada govorila u obrizgavanju 700 milijardi dolara u svoje gospodarstvo mi još nismo bili reagirali. Jedan veliki razlog zašto mislim da tada nisam vidio krizu je i to što sam preuzeo rješavanje jednog drugog važnog problema – rješavanje sukoba s Hrvatskom.
Da li tražite izliku.
– Ne, svatko mora odabrati prioritete. odabrao sam kao prioritet mir i prijateljstvo s Hrvatskom te podcjenio problem osiguravanja bankarskog sustava. Izabrali mene za predsjednika ili ne Sloveniji treba više samopouzdanja i narodnog jedinstva da riješi probleme u kojima se nalazi.
Pali ste s konja nedavno, trpite li dosta bolove?
– Prije svega ta bol je psihološke naravi. No dogodio se i taj nezgodan pad s konja. Najviše mi smeta što ne mogu raditi mnogo kao prije.
Kakav je bio vaš odnos s Jadrankom Kosor?
– Nisam želio da naš prvi razgovor prate obavještajne službe. Zato sam odabrao to mjesto i lijepo je što je Kosor pristala na to. Svakog jutra prije susreta u dvorcu u Hrvatskoj velike države poput SAD i Rusije pratile su tijek naših pregovora. Rekao sam joj da nam je ovo posljednja priika da iskažemo povjerenje. Sve je počelo spoznajom da su i Slovenija i Hrvatska ostale same. Nitko više nije htio razgovarati s nama. Iz Bruxsella su željeli zamrznuti pregovore, ali sam znao sam da to nemamo vremena za to. 
Je li vas doista Hillary Clinton najterala na popuštanje?
– Uloga Hillary Clinton nije bila velika u pregovorima. Imali smo dvoje europskih nadzornika, ali Kosor i ja smo imali vrlo usuglašene stavove i zajedno smo se penjali prema vrhu.
Zašto pregovori sa Sanaderom nisu uspjeli?
– Sanader je bio uvjeren da je Slovenija premala i da će popustiti pritisku velikih država. Rekao sam Sanaderu, a i Merkel, da iako želim Hrvatsku u EU, prije njenog ulaska moraju biti riješena pitanja. Dobili smo i ultimatum iz Bruxsellesa da u nećemu moramo i popustit. Bili su to psihološki teški trenuci.
Je li istina da ste zagovarali stav da RH uđe u EU tek zajedno sa Srbijom?
– Nije istina da sam htio da Hrvatska uđe u EU zajedno sa Srbijom. 

Kako komentirate procjene da je ulazak Srbije u EU uvjetovan priznanjem Kosova?

– To će se dogoditi samo po sebi. Srbija to već i čini pregovarajući s Prištinom.
Kako ćete surađivati s predsjednikom Srbije Nikolićem ako postanete predsjednik Slovenije?
– Naši politički stavovi su vrlo različiti. Osnovnu pogrešku je napravio stavom prema Kosovu, no u budućniosti će morati priznati opstojnost te države. Šteta što je Tadić propustio tu priliku.
O slučaju Ljubljanske banke…
– Razgovarao sam s Kosor o 135.000 štediša koji su ostavili novac u Ljubljanskoj banci. To se mora obaviti preko institucije sukcesije u Baselu.
Pahor je spomenuo i hrvatskog premijera Milanovića s kojim se povremeno čuje.
– Želim mu svako dobro. Vjerojatno daje sve od sebe, ali nije mu lako. Znam jer sam i ja bio premijer. No, prijateljski mogu reći da je Milanović podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer.
Tito je za bivšeg slovenskog premijera bio kontroverzna ličnost.
– Ja sam iz Primorske, a moji su postali komunisti jer su vidjeli u tome oslobođenje od talijanskih fašista. Tito je bio diktator, ali donio je oslobođenje mojem kraju i to gledam pozitivno. No ne odobravam način na koji je vladao, a kad sam ušao u partiju samo sam djelomično znao za zločine koji su se događali. Ušao sam u partiju jer sam vjerovao da možemo imati bolje društvo. Među prvima sam spominjao slovenski nacionalni program.
Jeste li vjerovali u Jugoslaviju?
– Nisam bio jugoslavenski idealist i nisam vjerovao u opstanak totalitarnog režima.
Za kraj je uslijedilo pitanje da li je postojala romansa s Kosor.
– Mislite na političku romantiku? Ona je bila velika. Dobri smo prijatelji i čujemo se još uvijek – zaključio je Borut Pahor.

Foto: Screenshot: HRT
Izvor: VLM