Skip to content

Otvorena izložba Inter Imago New York

New York – U petak 25. lipnja, u Gallery MC na Manhattan-u, otvorena je izložba slika hrvatskih umjetnika pod nazivom Inter Imago New York.

Na izložbi se može vidjeti više od četrdeset likovnih djela suvremenih hrvatskih slikara mlađe i srednje generacije te tri rada slikara-gosta iz Crne Gore.

Svečanom otvaranju prisustvovala je brojna hrvatsko-američka publika koja je sa zanimanjem razgledavala izložene slike i pokazala izuzetan interes za pojedine umjetnike.

Gosp. Ranko Vilović, ambasador hrvatske misije pri UN-u, ugodno iznenađen originalnošću i kvalitetom izložaka izrazio je nadu da će hrvatska kulturna scena biti više zastupljena na američkom tlu.

Na otvaranju su još prisustvovali predstavnici hrvatskog konzulata u New Yorku kao i predstavnici Ureda hrvatske turističke zajednice. Posebni gosti su bili i generalni konzul Crne Gore, kao i crnogorski ambasador pri misiji UN-u New York-u.
Izložbu je posjetio veliki broj Hrvata sa stalnim boravkom u Americi, njihovi američki prijatelji te dio strukovne publike koji su izrazili želju za profesionalnom suradnjom i kontinuiranom promocijom hrvatskih umjetnika.
Američka strukovna publika, vlasnici galerija i art dealeri službeno su najavili svoje posjete za slijedeći tjedan kako bi zajedno sa organizatorima omogućili pojedinim hrvatskim slikarima promidžbu na američkom tržištu umjetninama.
Gosp. Frane Ribarović, Izvršni realizator i direktor projekta, sa svojim suradnicima iz umjetničke agencije “Peti Element”(www.petielement.hr) i američkim partnerima iz MC Gallery zadovoljan je realizacijom i postignutim kontaktima te najavljuje slijedeći Inter Imago New York u studenom ove godine.
Kao rezultat suradnje organizatora s američkim partnerima očekuje se do kraja 2010. godine uspostavljanje PRO ARTIA INSTITUTE, hrvatsko-američke neprofitne kulturne udruge sa sjedištem u New Yorku s ciljem poticanja i upoznavanja hrvatske kulture u SAD-u putem predstavljanja i organizairanja kulturnih manifestacija i likovnih izložbi, promocija i radionica likovne i primijenjenje umjetnosti američkoj javnosti.
Zastupljeni umjetnici:
Stipe Ivanišević, Nenad Vorih, Darija Dolanski Majdak, Davor Vuković, Stasha Chimbur, Andreja Dujnić, Ksenija Jurišić, Iva Višošević, Branko Bobić, Aleksandar Bezinović, Dražen Seleš, Hari Ivančić, Vlasta Pastuović Aleksić, Rajko Todorović Todor (gost iz Crne Gore).

Vendi Borović
vendiborovic@net.hr

Akademija-Art.hr
27.06. 2010.