Šokirani smo, Farmalove lijekove smo propisivali manje nego druge

Liječnik Đuro Pervan iz Čakovca kaže da se njegovo ime pogreškom našlo na crnoj listi liječnika koji su obuhvaćeni akcijom Hipokrat

– Iznenađen sam jer nikad nisam surađivao s tvrtkom Farmal na način da sam uzimao bonove ili odlazio na plaćena putovanja. Njihove sam lijekove rijetko propisivao, gotovo najmanje od svih farmaceutskih kuća. No, bilo je pokušaja s njihove strane. Oni su poznati po tome – kazao je Đ. Pervan te dodao da nitko iz policijskih krugova ili iz USKOK-a s njim nije kontaktirao.

– Moguće je da sam negdje na popisu Farmala kao liječnik s kojim su pokušali surađivati ili to planiraju. Ne znam doista o čemu je riječ.

Ksenija Tomac – Brinje

Našla se na popisu liječnika koji su surađivali s tvrtkom Farmal iako po struci nije liječnica nego magistra farmacije. Tužnim glasom rekla je da ne zna zašto je njezino ime na listi. – Farmaceut sam, ne propisujem lijekove, samo ih izdajem preko liječničkog recepta. Ako je lijek Farmalov, izdajem taj lijek, ako je od druge tvrtke, izdam taj. Ni s jednim liječnikom nisam blisko surađivala, sve je oduvijek bilo profesionalno – kazala nam je farmaceutkinja zaposlena u ljekarni te dodala da s njom nitko nije kontaktirao, ni iz policije ni iz drugih institucija.

– Zaprepaštena sam, zbunjena i zatečena situacijom. Ovo će ostaviti velikoga traga na mene jer ništa nisam skrivila.

Dario Čurik – Zagreb

Taj liječnik preferira, kaže, hrvatske lijekove. Ako je uzeo mito, kaže, neka mu se dokaže, no on se ne boji jer je nevin, ni od koga ništa nije uzeo. Pita se kako je moguće da sve farmaceutske tvrtke imaju njegove osobne podatke – OIB, broj telefona…

Štefanija Kukec – Varaždinske Toplice

Šokirana je što je njezino ime objavljeno na listi liječnika koji su primali mito od Farmala.

– Izvan sebe sam, uopće ne znam što bih rekla jer sam previše šokirana. Nikad nisam dobila ništa od Farmala, a njihove lijekove propisivala sam jednako kao i druge, još i manje – kaže liječnica kojoj je godinu dana do mirovine.

– U posljednje četiri godine nisam bila ni na jednom kongresu osim onih koji su bili u Varaždinskim Toplicama, jer imam bolesnu majku. Vozim auto koji sam sama otplatila, a namještaj u ordinaciji star je trideset i pet godina, a izradio ga je muž od iverice.

Kaže kako su predstavnici Farmala bili kod nje i nudili joj suradnju, no ona nije na to pristala.

Željko Pritišanac – Belišće

– Neki nam lijekovi “uđu u pero” i propisujemo ih. To nije ništa pristrano, nego je tržište lijekova sve veće pa ih ne možemo sve popamtiti – kaže. Ne zna je li bio pod istragom, no nitko mu, tvrdi, nije nudio mito.

Foto: Koprivnica.net
Izvor Vecernji.hr