Ocjenjivačka komisija ‘Zlatni cvijet Europe’ u OsijekuČlanovi ocjenjivačke Komisije Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz počeli su obilazak Osijeka, u sklopu natjecanja za nagradu Zlatni cvijet Europe, u kojem se Osijek natječe kao jedini grad koji nije iz Europske unije
Na sastanku s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i članovima gradske uprave Komisiji su predstavljeni povijest Osijeka, gradska kulturna i prirodna baština te neki od gradskih projekata, poput obnove gradskih trgova i parkova, izgradnje poslovnih zona i biciklističkih staza te sudjelovanje grada u brojnim projektima, sufinanciranim sredstvima Europske unije.

U Osijeku ima 10 velikih perivoja i 17 malih parkova, oko 80 kilometara drvoreda, a u gradu, uz brojne kulturne, znanstvene i druge institucije, djeluje i Sveučilište, na kojemu studira oko 20.000 studenata, istaknuo je gradonačelnik Bubalo. Pripremamo obnovu parka Zrinjevac, radimo projekte obnove cesta, izgradnje biciklističkih staza, izgradnje stanova, bitan je svaki detalj, koji je dio mozaika uređivanja grada i podizanja kulture življenja, dodao je Bubalo.

Članovi komisije iz 11 europskih zemalja, obići će, uz ostalo, povijesnu gradsku jezgru Tvrđu, kampus Osječkoga sveučilišta, reciklažno dvorište u naselju Jug 2. Posjetit će Perivoj kralja Tomislava i druge parkove, osječku konkatedralu Sv. Petra i Pavla, središnji gradski Trg Ante Starčevića, a predstavit će im se aktivnosti nekih gradskih udruga te projekti Hrvatskih voda i osječkoga Vodovoda.

Prvi neformalni dojmovi očekuju se na popodnevnom sastanku s članovima gradske uprave, a nagrade u sklopu natjecanja za Zlatni cvijet Europe, dodijelit će se polovinom rujna, u Nizozemskoj.

Foto: J. Šeri
Izvor: HRT

Akademija-Art