Novcem ‘izvučenim’ iz HAC-a i HGK potplaćivana su zvučna novinarska imena!

vidosevic nadan PXL

vidosevic nadan PXL

Dio novinara koji su imali tajne dogovore s HGK i HAC-om posljednjih su dana uznemireni, ali se nadaju kako bi taj krak istrage mogao biti “zaboravljen”, odnosno uzdaju se u mogućnost da USKOK zbog osjetljivosti odnosa s medijima ne dira i njih otkriva Dnevno.hr

Afera Remorker koja posljednjih dana trese Hrvatsku, na kraju će se dotaknuti i medijskog prostora u zemlji! Kako neslužbeno saznajemo, dio novca izvlačenog iz Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskih autocesta preko češke tvrtke Remorker bio je namijenjen potplaćivanju novinara. Postoje indicije kako je najmanje desetak domaćih novinara iz više redakcija, dobilo novac iz ovih fondova, a sve kako bi odradili promidžbu za ove institucije i neke ljude unutar njih. Pojedini novinari koji su bili uključeni u ove novčane transfere su i danas u svojim redakcijama, nerijetko na visokim pozicijama, a njihov posao za koji su bili plaćeni bio je da pod paravanom klasičnog izvještavanja zapravo rade reklamu određenim osobama.

Hoće li se USKOK pozabaviti i ovim djelom afere Remorker pokazati će sljedeći dani. Dio novinara koji su imali tajne dogovore s HGK i HAC-om posljednjih su dana uznemireni, ali se nadaju kako bi taj krak istrage mogao biti “zaboravljen”, odnosno uzdaju se u mogućnost da USKOK zbog osjetljivosti odnosa s medijima ne dira i njih.

Čitava priča na kraju krajnje podsjeća na slučaj Fimi medija, s tom razlikom da su ovdje na kraju novci bili namjenjeni i direktno novinarima. No, najveći dio od desetak milijuna eura izvučenih iz HAC-a i HGK na kraju je ipak završio u džepovima pojedinaca. Na istražiteljima je sada posao i da pronađu tko je bio krajnji “korisnik” tih sredstava. Podsjetimo, riječ je o aferi teškoj 32 milijuna kuna zbog koje je nedavno uhićena Zdenka Peternel, pročelnica ureda predsjednika HGK Nadana Vidoševića. Osim nje, privedeni su i njezini navodni pomagači, Davor Komerički, koji je godinama surađivao s HGK, te profesor tjelesnog odgoja Igor Premilovac. Trećeoptuženi Igor Premilovac tom je prilikom navodno, priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača. (Foto: Pixsell, Dnevno.hr)