Skip to content

Nina Ivančić: Jer jednom kad probaš letjeti…

Izložba se sastoji od deset crteža shematskih prikaza zrakoplova dimenzija 100 x 130 cm, rađenim ugljenom na papiru. Ti crteži, koji dakako formiraju seriju, u stvari predstavljaju nastavak prikaza aviona rađenih također ugljenom na natron papiru, ali sada umjetnica izborom bijele pozadine izbjegava i najmanje primjese ikakve kromatike težeći u potpunosti isticanju jedinog subjekta kompozicije. Sve je ogoljeno kako bi se dala puna pozornost nacrtanom motivu, ali i samom prosedeu crteža, koji će pažljivijem gledatelju otkriti izvjestan hedonizam autorice koja se, vjerojatno prvi put nakon akademskih vježbi, u potpunosti posvećuje crtanju…

Crtež je nastao prije slike, on je slobodnija i znatno manje zahtjevna forma od slikarstva te dopušta izvjesnu skicoznu spontanost autora koja može biti vjesnikom nečeg novog ili ponovog rođenja nečeg što je već bilo. Na obrisima jedinih subjekata kompozicija Nine Ivančić, tih strogo zadanih i realno precrtanih predloška, dešavaju se blagi titraji, crtež se neprimjetno počinje pomicati, ruka se vraća, vraća se emocija, vraća se čovjek. Zato Leonardo, vremenu ispred ili barem usprkos.

Mladen Lučić

Nina Ivančić je rođena 1953. godine u Zagrebu. Godine 1977. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Perića. Od 1986. do 1993. živi i radi u New Yorku kao Fulbrightov stipendist za slikarstvo, MFA Program in Painting, Columbia University, New York, a od 1999. profesor je slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnica brojnih nagrada za likovno stvaralaštvo. Živi i radi u Splitu i Zagrebu.

Akademija-Art.hr

29.04.2010.