Skip to content

Nikolić: Ako je nužno odricanje Kosova, bolje da zaboravimo Europu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak u intervjuu talijanskom listu "Corriere della Sera" da u Srebrenici nije bilo genocida i zločin nad Bošnjacima okarakterizirao kao pojedinačnu krivnju pripadnika srpskog naroda, a u Rimu od Europe zatražio da Srbiji ne postavlja nove uvjete za primanje u Europsku uniju

Nikolić je intervjuu uglednom talijanskom dnevniku uoči svog prvog službenog posjeta Rimu i razgovora s najvišim talijanskim dužnosnicima, podsjetio da se u Haagu trenutno vodi sudski proces protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
"U Srebrenici se nije desio genocid. Riječ je o pojedinačnoj krivnji pripadnika srpskog naroda. Srpski parlament je osudio taj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja", objavili su srbijanski mediji Nikolićevu izjavu u "Corriere della Sera".
U članku talijanskog dnevnika, naslovljenom s "Europa može tražiti bilo što, osim da se odreknemo Kosova", Nikolić je istaknuo kako "EU unija ne bi trebala pred Srbiju stavljati uvjet priznavanja neovisnosti Kosova".
"Ako je nužno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Europu", rekao je Nikolić i istaknuo kako je u dosadašnjim pregovorima s Prištinom Srbija postigla niz dogovora pod pritiskom.
"Naš cilj od 2000. godine je EU. Završeni su reformski procesi našeg gospodarstva, pravnog sustava, tajne službe, javnog sektora… Sada se postavlja uvjet priznanja Kosova. Nije pitanje želimo li mi Europu. Pravo pitanje je: želi li ona nas. To njih pitajte", rekao je Nikolić za "Corriere della Sera".
U izvješćima o posjetu Nikolića Rimu, srbijanski mediji navode da su predsjednici Srbije i Italije zajednički konstatirali kako "pred Srbiju ne treba postavljati prepreke i nove uvjete za početak pregovora o članstvu u EU".
"Zahtjev da Srbija prizna neovisnost Kosova kao uvjet za početak pregovora o članstvu u EU nije zajednička vanjska politika Unije”, citiraju srbijanski mediji izjavu talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana novinarima nakon susreta s Nikolićem.
Navodi se kako je Napolitano ocijenio da "svaka vlada zemlje članice Unije koja postavlja taj uvjet Srbiji sama preuzima odgovornost za takav stav".
"Podupiraćemo sve napore Srbije u fazi pregovora o ulasku u EU. Mi nismo među onim zemljama ili vladama Unije koje postavljaju zapreke, odnosno zahtijevaju priznavanje neovisnosti Kosova", navode mediji u Srbiji stav predsjednika Italije.
Nikolićeva poruka nakon razgovora u Rimu je da Srbija ne prihvaća postavljanje novih uvjeta u razdoblju između dobijanja statusa kandidata i otvaranja pregovora o članstvu u EU. Srbija će, po njegovim riječima, "sve ono što nije zapisano u prošlom izvješću Europske komisje o napretku Srbije smatrati novim uvjetima".
"Ne može nam se nametati odluka da odustanemo od dijela teritorija da bi ostali na europskom putu. Mi to ne tražimo od drugih naroda, pa nećemo ni da se od nas traži", zaključio je Nikolić u utorak u Rimu nakon razgovora s Giorgiom Napolitanom.
Foto: WordPress.com

See also  Pogoršava se socijalna kriza u EU