New York – Inter imago 2

MC Gallery, 549 W 52nd, New York
Izložba 10 hrvatskih slikara
Inter imago 2
od 22. 02. do 28. 02. 2011.

Pogledajte galeriju radova!

Izlažu:
ANAMARIJA OBRADOVIĆ, DENIS PETROVČIĆ, ELVIS BERTON, ERNA KRSTIĆ, JOSIP BARIČEVIĆ, JOSIP RUBES, ORLANDO MOHOROVIĆ, SAŠA JANTOLEK, TOMISLAV OSTRMAN, ZLATA BILIĆ-DVORŽAK

U utorak 22. veljače u GALLERY MC na Manhattan-u, otvorena je slikarska izložba  10 hrvatskih slikara pod nazivom INTER IMAGO 2 NEW YORK. Na izložbi se mogu vidjeti više od četrdeset slikarskh uradaka suvremenih hrvatskih slikara mladje i srednje generacije.
Prvi INTER IMAGO SE ODRŽAO na istom mjestu u New Yorku u lipnju prošle godine, a osnovni cilj projekta jest da prikaže recentne uratke štafelajnog slikarstva i dvodimenzionalne slike na prostorima SEE (SOUTHERN EASTERN EUROPE) regije američkoj publici.

Namjera organizatora je da se projekt realizira dva puta godišnje u NEW YORK-u, koji i dalje ponosno drži  titulu svjetske prijestolnice suvremene likovne umjetnosti.

Svečanom otvaranju prisustvovala je brojna hrvatska i  američka publika koja je sa zanimanjem razgledavala izložene slike i pokazala izuzetan interes za pojedine umjetnike kao što su ORLANDO MOHOROVIĆ umjetnik srednje generacije iz Labina koji je kao učenik čuvenog Josepha Beuysa na dusseldorfskoj likovnoj akademiji na svojim slikama prenio mediteransku originalnost geometrijske apstrakcije koja je glavna okupacija Orlandova umjetnička rada i ELVISA BERTONA iz Pazina sa lirskim apstrakcijama većeg formata, te mladu slikaricu iz Dubrovnika ANA MARIJU OBRADOVIĆ koja je svojim snažnim ciklusom „RUKE“ izazvala izuzetnu pažnju strukovne publike.
Mlada slikarica iz Rijeke ERNA KRSTIĆ takodjer nije ostavila ravnodušnim posjetioce svojom likovnom obradom i originalnim likovnim jezikomizraženim u ciklusu PLITVICE.
Gosp. MARJAN GUBIĆ generalni konzul REPUBLIKE HRVATSKE u NEW YORK-u, ugodno iznenadjen originalnošću i kvalitetom izložaka je izrazio žaljenje što hrvatska kulturna scena nije više zastupljena na američkom tlu.
Osim gospodina generalnog konzula otvaranju su prisustvovali predstavnici stalne  hrvatske misije pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku kao i predstavnici Ureda Hrvatske turističke zajednice, dok su kao posebni gosti bili prisutni i umjetnici izlagači iz Hrvatske, slikar TOMISLAV OSTRMAN iz Zagreba i slikarica ANA MARIJA OBRADOVIĆ iz Dubrovnika.
Izložbu je posjetio veliki broj ljudi prijeklom iz SEE regije sa stalnim boravkom u Americi, kao i njihovi američki prijatelji, te dio strukovne publike koji su izrazili želju za profesionalnom suradnjom i kontinuiranom promocijom hrvatskih umjetnika.
Američka strukovna publika, vlasnici galerija i art dealeri službeno su najavili su svoje posjete za slijedeći tjedan kako bi zajedno sa organizatorima omogućili pojedinim slikarima istoćnog Mediterana promociju na američko tržište umjetninama.
Izvršni realizator i direktor projekta gosp. FRANE RIBAROVIĆ sa svojim suradnicima iz umjetničke agencije “Peti Element”(www.petielement.hr) i američkim partnerima iz MC Gallery jako je zadovoljan realizacijom i postignutim kontaktima, te najavljuje slijedeći korak u promociji PROJEKTA INTER IMAGO, a to je aktivno sudjelovanje na umjetničkim sajmovima u New yorku u drugoj polovici 2011.g.
Kao rezultat suradnje organizatora s američkim partnerima očekuje se do kraja 2011.g.uspostavljanje „PRO ARTIA INSTITUTE“ američke neprofitne kulturne udruge sa sjedištem u gradu New York-u s ciljem poticanja i upoznavanja kulture zemalja SEE REGIJE u SAD-u putem predstavljanja i organiziranja kulturnih manifestacija i likovnih izložbi, promocija i radionica likovne i primijenjenje umjetnosti američkoj javnosti.

O projektu:

„INTER IMAGO NEW YORK “
NOVA SLIKA – KLASIČNE SLIKARSKE TEHNIKE
Krajem mjeseca veljače ove godine, u renomiranoj galeriji na Manhattanu po drugi puta se održava INTER IMAGO NEW YORK, skupna slikarska izložba koja okuplja recentne radove umjetnika slikara iz SEE REGIJE kojima je primarna umjetnička okupacija DVODIMENZIONALNA ŠTAFELAJNA SLIKA.
Odabrano je i pozvano 10 umjetnika koji svojim djelima ukazuju na neiscrpnost i nužnost slikarskog izričaja.
Projekt koncepcijski obuhvaća SLIKARSKA DJELA radjena u nekoj od tradicionalnih likovnih tehnika kao što je ulje, akril, akvarel,tempera, ali i različite kombinirane slikarske tehnike, karakteristične za 20 i 21 st koje su ipak koncepcijski ostale u   POJMU ŠTAFELAJNE SLIKE.
Uvjet je da su SLIKE izradjene na platnu ili papiru dok tematski i po motivu djela nisu ograničena .
 Kriterij odabira su isključivo LIKOVNOST I ORIGINALNOST PRIMJENE TRADICIONALNIH SLIKARSKIH TEHNIKA U SUVREMENIM UMJETNIČKIM STRUJANJIMA.
Cilj izložbe je prikazati koliko KREATIVNOST UMJETNIKA može nadvladati utjecaje suvremenog načina života i uvijek pružiti nešto NOVO I ORIGINALNO tradicionalnoj dvodimenzionalnoj SLICI.
MJESTO ODRŽAVANJA : MC GALLERY, NEW YORK CITY, NY 10019 – 549 W 52 nd
VRIJEME ODRŽAVANJA: 22.02. –28.02. 2011.g.
KONCEPCIJA IZLOŽBE: ODABRANI UMJETNICI IZ HRVATSKE KOJI LIKOVNO ISTRAŽUJU POJAM SLIKE
CILJ IZLOŽBE: UKAZATI NA KREATIVNI OPSTANAK ŠTAFELAJNE SLIKE UNATOČ MODERNIM STRUJANJIMA
NAMJENA IZLOŽBE: UPOZNATI AMERIČKU LIKOVNU PUBLIKU SA SLIKARSKOM TRADICIJOM SEE REGIJE
ORGANIZATORI: PETI ELEMENT“ FINE ART AGENCY – 21000 SPLIT CROATIA, FRA LUJE MARUNA 3,   
www.petielement.hr ; info@petielement.hr   tel fax + 385 21 321 082  
OSOBE ZA KONTAKT:
FRANE RIBAROVIĆ, franeribarovic@gmail.com
VENDI BOROVIĆ, vendiborovic@gmail.com

Akademija-Art.hr
01.03.2011.

 

 

Akademija-Art.hr
23.02.2011.