Neugodno iznenađenje za Bandića: O njegovim aferama i u Saboru!

Milan Bandić nenadano će postati dio rasprave o izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića danas u Saboru. Radi se o dvije ogromne afere razmjene zemljišta grada koje nikada nisu dobile svoj epilog: niti je DORH podigao optužnice, niti je rekao da Milan Bandić nije kriv. Jedna je stara čak 11 godina, a druga pet. Prva je zamjena zemljišta s Croatia busom Leona Sulića koji je u međuvremenu osuđen za kriminal, druga je zamjena zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za koju je Porezna uprava utvrdila štetu, ali USKOK i DORH do danas nisu ništa poduzeli

Afera je iz prašine izvukao poznati hrvatski zviždač Robert Matijević. Kako je objavio portal Index, Matijeviće će nezadovoljan radom Bajića danas štrajkati glađu pred Saborom i zastupnicima dijeliti knjižicu "Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić -Sabrana nedjela". Knjižica ima 12 afera po kojima Bajić nije ništa uradio, a među njima su i dvije gradonačelnikove. Bandića će tako, dan nakon što je mogao biti zadovoljan odgodom blokade računa, dočekati izvlačenje iz prašine dvije najznačajnije od brojnih spornih zamjena zemljišta.
Značaj razmjena zemljišta s Croatia busom iz 2001. godine je u tome da je sam Mladen Bajić potpisao i uručio Bandićevoj nasljednici Vlasti Pavić dopis u kojem tvrdi da je napravljena šteta za grad. Minimalna šteta je oko dva milijuna, a maksimalna do sedam milijuna kuna. Zamjena zemljišta s Croatia busom je majka svih ostalih stotina razmjena koje su uslijedile proteklih deset godina. Osnova je da je zemljište mijenjano "kvadrat za kvadrat" s privatnim tvrtkama bez obzira što se na onom gradskom moglo graditi puno više. U konkretnom slučaju, i zemljište Croatia busa i gradsko su procijenjeno na 94 eura, a Bajić u svom mišljenju navodi da je sudski vještak utvrdio da je gradsko zemljište trebalo vrijediti 219 eura, pa do 600 eura.
Danas su na zamijenjenom zemljištu u Heinzelovoj ulici u Zagrebu niknule stambene deveterokatnice koje su izgradile tvrtke povezane s osuđenim tajkunom Miroslavom Kutlom. Nakon svog mišljenja kojim kaže da je napravljena šteta Zagrebu, Bajić nije uradio ništa.
Zamjena zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu od prije pet godina je značajna jer je prvi puta Porezna uprava, dakle službeno tijelo Republike Hrvatske kroz komplicirani postupak utvrdila da je nanesena šteta od šest milijuna eura. Bandićeva zamjena je došla pod njihovu kontrolu sasvim slučajno, kroz provjere poslova Brune Orešara. Službenik Porezne uprave je napravio službenu zabilješku i poslao je USKOKU u lipnju 2011. godine. Sve pečatirano i potpisano. Od tada niti riječi o tom slučaju.
Afera Sesvetski Kraljevac naslonjena je na aferu Krašograd i također sadržava modus operandi kasnijih razmjena zemljišta i predstavlja evoluciju rada u spornim potezima Bandićeve uprave. Dok se, primjerice s Croatia busom zemljište mijenjalo kvadrat za kvadrat kratkim zaključkom, zamjene iz 2007. godine su znatno složenije operacije. One uključuje tvrtke osnovane samo za kupoprodaju zemljišta koje su vodili studenti i napuhivanje vrijednosti zemljišta prije nego ga konačno preuzme Zagreb.

Porezna uprava je sve to do u detalje opisala, a njihove nalaze i pozadinu ove najveće gradske afera prenio tjednik Nacional u članku koji možete pročitati OVDJE.

Na zemljištu u Sesvetskom Kraljevcu sada je izgrađeno stambeno naselje Iver. Stanovi se prodaju po cijeni od 1100 eura.

Foto: Matija Habljak