Nesretni Pazinac ne smije ući niti u jednu zemlju EU

ivica grizinic

Pazincu Ivici Gržiniću zabranjen je ulazak u sve zemlje schengenske zone, a da mu razlog tomu, kao u Kafkinom romanu ‘Proces’, nikada nitko nije obrazložio

Više od tri desetljeća pokušava riješiti ovaj problem, ali bezuspješno, pa je nakon te nesvakidašnje kalvarije, koju još uvijek prolazi, odlučio prvi put za Glas Istre javno progovoriti o svom gotovo nestvarnom problemu. Njemu je u Rijeci daleke 1977. godine iz prijateljeva automobila ukradena putovnica. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izvršila očevid i izdala potvrdu o krađi tog dokumenta. Činilo se tada da će sve biti u redu, no prvi ozbiljan problem dogodio se 1983. godine kada je s juniorskom biciklističkom ekipom otputovao u Njemačku. Na granici je njemačka policija obavljala rutinski pregled, sve je teklo uobičajenom procedurom. No, odjednom, iz granične postaje izlaze policajci s automatskim puškama i psima te uhićuju Ivicu Gržinića.
Njemačka ga policija obavještava da je nepoželjan u njihovoj zemlji i da se njegovo ime nalazi u knjizi osoba koje traži Interpol.
Sproveden je bez previše riječi u jednu podzemnu prostoriju u kojoj je zadržan punih šest sati.

‘Cijelog su me fotografirali i na kraju rekli: ‘Vama je putovnica ukradena, a lopov koji ju je ukrao krao je po cijeloj Europi.” Tada je doznao i da mu je Francuska izdala zabranu ulaska.

Ovaj ga je slučaj primorao da sam prione rješavanju problema koje mu je prouzročila ukradena putovnica. Nažalost, otada, a prošlo je gotovo 27 godina, od Ministarstva unutarnjih poslova tadašnje Jugoslavije, a kasnije Hrvatske, nije dobio odgovor zbog čega je nepoželjan u zemljama Europske unije. (foto: M. Rimandić, Dalje.com)