Neprimjereno je da potpredsjednica Europske komisije proziva državu

Orsat Miljenic

Iz Ministarstva pravosuđa reagirali su u povodu izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding kako Hrvatska iza svojih granica skriva nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima

U povodu izjava Reding prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske, poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU, iz Ministarstva pravosuđa naveli su kako Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU. Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada RH je prepoznala širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva, navode iz Ministarstva.

Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji. Na koncu, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje ‘ozbiljnih nedostataka’ u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije, navodi glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske Sergej Abramov.

Podsjetimo, Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan lex Perković kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. godine. (Foto: PortalOko.hr, HRT)