Skip to content

Nenad Miler izlaže u Rijeci

Nenad Miler koji je s uspjehom izlagao kamene skulpture Art trouvé protekle godine u Zagrebu i Beču, izložit će oko 40 radova na Sjevernojadranskom sajmu u Rijeci od 4. do 7. studenog 2010.

Pogledajte galeriju radova!

U povodu ovog skulpturalnog opusa Nenada Milera, koji je Hanibal Salvaro nazvao „Art trouvé“, je zapisao:

Francuska je zasigurno jedna od vaŽnijih zemalja koje su oduvijek njegovale velike mogućnosti i raznolikost likovnih umjetnosti i stvaralaštva. Stoga su likovni znalci i kritičari odavno prihvatili termin “objet trouvé” za djela koja je oblikovala priroda ili neka slučajnost a zatim ih je umjetnik prihvatio i autorizirao. Pred nama je izložba niza prirodno oblikovanih kamenih skulptura, koje je u prirodi pronašao, te s puno vizualnog senzibilteta za novo, odabrao i defintivno autorizirao Nenad Miler. Izložena djela, koja su oblikovale prirodne kemijske i mehaničke mijene milijunima godina, su uglavnom pronađena u području krasa. Umjesto da završe nakon iskopa u nekim nasipima ili deponijima, zahvljujući estetskom sezibilitetu i upornosti Nenada Milera, pred nama je niz izuzetno zanimljivih i neočekivanih umjetničkih objekata. Oblikovna razina ovih djela zasluzuje najozbiljniji tretman i prosudbu jer će evidentno obogatiti našu kulturnu svakodnevicu, te biti takodjer dio trajnog svjedocanstva likovne produkcije, erudicije, kulturne razine i vizualnog senzibiliteta ovog vremena. 
Nenad Miler, koji je diplomirani inžinjer šumarstva, rodjen je 1964. u Zagrebu. Živi u Hrvatskoj i Austriji, a također mnogo putuje te je obišao skoro cijelu zemaljsku kuglu i nesvjesno brusio svoje likovne i estetske senzore pa stoga na ćudi što je spontano, ali i uspješno, zašao u područje vizualnih umjetnosti. Tomu su svakako pridonijela znanja i odnos prema prirodi stečeni za vrijeme studija, ali i obiteljsko nasljedje, tj. obiteljski korijeni, ako spomenemo da je njegov djed Milan Vrbić bio poznati slikar akvarelist koji je slikajući rijeke, obale, čamce, mostove i vodenice stvarao melankolične prizore pune sjete

Akademija-Art.hr
02.11.2010.