Skip to content

Nakon referenduma europska budućnost



A sada Europa!


U danima koji dolaze sasvim će se sigurno razgovarati o referendumu. No, u prvom je planu ono najvažnije: Hrvatska je svojom voljom izabrala objektivno jedini pravi smjer – europsku budućnost. Hrvatska, kako je to ovih dana rekao glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, postaje ravnopravnom sudionicom stvaranja novije europske povijesti. Ovoga trenutka zbog rezultata referenduma, a 2013. kada postane punopravna članica, Hrvatska se važnost u europskim okvirima udeseterostručuje, a njezin utjecaj nevjerojatno i dramatično povećava.

No, ima i još nešto. Umjesto da izabere bijeg i onda za sve promašaje kao izliku okrivljuje nekog drugog, Hrvatska je na referendumu pokazala zrelost i izabrala put odgovornosti. Prije svega prema sebi. Hrvatska je pokazala da se u tom sazrijevanju napokon othrvala teorijama zavjera, šupljim i praznoglavim tezama o tome kako će nas stranci preplaviti, oteti nam sve što imamo… Hrvatska je napokon pokazala i fantastičnu razinu nacionalnog konsenzusa u vezi s Europskom unijom; za integraciju jasno su se odredili Vlada, Predsjednik, sve relevantne političke stranke u Hrvatskoj, najuglednije institucije poput HAZU-a, Katolička crkva. Iako se pokazalo da tridesetak posto građana ne vjeruje Europskoj uniji, što je sasvim sigurno posljedica straha koji je izrastao iz neznanja, a ne nekog antieuropejstva, kada je riječ o politici sada je jasno da otvoreno antieuropejstvo pripada »ujedinjenim snagama« marginalnih grupica ekstremnih desničara, garnirana s ponešto strančica komunističke orijentacije.

Referendumom je potvrđen i najvažniji vanjskopolitički iskorak u modernoj povijesti Hrvatske. Nakon ulaska u NATO i kada uđe u EU, može se reći da se napokon svrstala uz najrazvijenije i najuspješnije demokracije u povijesti. Održavanje referenduma nesumnjivo je velika i važna prekretnica u razvoju suvremene Hrvatske. Ona će joj omogućiti razvoj dugoročno, a kratkoročno bi već sutra mogla dati novi impuls Vladi da što prije i odlučnije krene u potrebne reforme i kod kuće postavi temelje za brži napredak. Takva Hrvatska onda može učiniti još i više i demokratski zagrliti susjede u regiji. A sada Europa!

Izvor: Bruno Lopandić (vjesnik.hr)

Akademija-Art.hr