Nakon desetogodišnje obnove vrata otvara amsterdamski Rijksmuseum

Slavni amterdamski Rijksmuseum, u kojem se, među ostalim remek-djelima nalazi i Rembrandtova "Noćna straža", otvorit će svoja vrata za javnost u travnju 2013. nakon desetogodišnje obnove, piše BBC na svojoj internetskoj stranici

Muzej je zatvoren 2003. godine zbog obnove i modernizacije glavne zgrade vrijedne 375 milijuna eura. Plan je bio da se muzej otvorio 2008. godine, ali je zbog brojnih problema, od kojih je najveći bio otkriće azbesta u zgradi, obnova jako kasnila.
Ravnatelj muzeja očekuje da će se nakon obnove posjet muzeju udvostručiti. "Čini se da je tijekom obnove sve što je moglo poći krivo, pošlo krivo. Ali čeka nas svijetla budućnost od 2013. godine", kazao je Wim Pijbes.
Potpuno obnovljeni muzej, uključujući i novoizgrađeni paviljon okružen vodom, trebao bi ovu instituciju, otvorenu 1885. godine, potpuno uskladiti s 21. stoljećem, istovremeno sačuvavši originalni dizajn Pierrea Cuypersa.
Oko 8000 umjetničkih djela bit će postavljeno tako da ispričaju priču o Nizozemskoj od srednjeg vijeka do današnjeg dana. Svoje staro mjesto, u centru muzeja, zadržat će samo jedna umjetnina – "Noćna straža".
Rijksmuseum će biti otvoren 365 dana u godini od 9 do 17 sati.

Izvor: Hina

Akademija-Art