Skip to content

‘Najjeftiniji’ savjetnik za monetizaciju autocesta traži 50,8 mil kuna

Na međunarodni natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju duga HAC-a i Autoceste Rijeka-Zagreb, u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture stiglo je osam ponuda. Najnižu cijenu od 50,8 mil. kn ponudila je zajednica ponuditelja u kojoj su Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, dok je najvišu, od 86,2 mil. kn, istaknula zajednica ponuditelja Goldman Sachs International i Intercapital vrijednosni papiri
Zajednica ponuditelja Lazard Freresa i Watson Farley&Williamsa za taj posao traži 60,2, dok je ponuda Zagrebačke banke i J.P. Morgan ‘teška’ 66,7 mil. kn. Tvrtka N.M. Rotschild&Sons traži 70 mil. kn, a BND Paribas 70,3 mil. kn. Macquarie Capital (Europe) za savjetovanje traži 71,5 mil. kn, a cijena u zajedničkoj ponudi Odvjetničkog društva Bardek, Lisac, Mušec, Skoko, Šarolić te CMS Reich-Rohrwig Hainz Rechtsanwältea i Ekonomskog instituta Zagreb je 78,6 mil. kn. 

Predsjednica povjerenstva za izbor savjetnika za monetizaciju Marija Hrebac kazala je nakon otvaranja ponuda da je kriterij za izbor savjetnika ekonomski najpovoljnija ponuda što znači da cijena nije jedini kriterij. Ministar Siniša Hajdaš Dončić će u roku od 45 dana donijeti odluku o izboru savjetnika. Nakon toga slijedi rok od 15 dana za eventualne žalbe, a ako ih ne bude potom se očekuje početak rada savjetnika.

Razlozi za monetizaciju autocesta su pribavljanje novca prijeko potrebnog za druge investicije u infrastrukturi, ali i rješavanje pitanja visoke zaduženosti HAC-a i ARZ-a te zatvaranje dijela javnog duga prestankom državnih jamstava koja se odnose na HAC i ARZ. Dobra cijena u postupku monetizacije koju je spominjao ministar Dončić je iznad 2,5 milijardi eura, a konačni cilj Vlade je između 2,7 i tri milijarde eura.

Foto: Forum.hr