Skip to content

Na mjestu srušene u Praškoj: Počinje gradnja nove sinagoge u centru Zagreba

Projekt još nije realiziran zbog svađe Židovske općine i Bet Israela…
Prilikom nedavnog posjeta zadarskim gimnazijalcima hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je kako je došlo vrijeme da se zagrebačka sinagoga u Praškoj ulici, srušena u Drugom svjetskom ratu, obnovi kako bi bila spomenik onome što se dogodilo i upozorenje svima da se takvo zlo više ne smije ponoviti.
Te Josipovićeve riječi moguća su naznaka da će se u Praškoj 7 u Zagrebu napokon početi graditi sinagoga, a takvu mogućnost otkrio nam je i Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

Najveći plan

– Najveći plan koji smo si zacrtali u ovoj godini svakako je izgradnja sinagoge. Tamo će se graditi mala sinagoga u spomen na onu koja je već bila na tom mjestu. Što će se još graditi i kakav će projekt biti u završnici, još nije sasvim poznato, no ono u što sam siguran jest da se politika u cijeli taj slučaj neće uplesti – kaže Kraus. A prema Krausu, uplitanje politike u gradnju sinagoge zapravo je veliki sukob između čelnika dviju židovskih zajednica u Zagrebu.
Taj je sukob izbio u židovskoj zajednici 2005. godine, kada se Židovska općina u Zagrebu podijelila na Židovsku općinu i Bet Israel. Spor je nastao nakon što tadašnje vodstvo Općine nije produljilo ugovor s rabinom Kotelom Da Donom, pa se dio nezadovoljnika odcijepio od Židovske općine.
Tada su zapravo počeli i problemi oko gradnje sinagoge.
Projekt sinagoge još je 1986. predlagao Slavko Goldstein, tadašnji predsjednik Općine, a preduvjeti za taj projekt stvoreni su potkraj 1999., kad je hrvatska Vlada Židovskoj općini vratila zemljište u Praškoj 7.
Prema tadašnjem projektu, u Židovskom kulturnom centru bili bi smješteni sinagoga, muzej, galerija, knjižnica, restoran, administrativne i druge prostorije kojima bi se riješile potrebe internih i javnih programa i projekata ŽOZ-a, dječji vrtić te kongresno-sportski centar.
Izvor: Jutarnji.hr

Akademija-Art.hr

mala retrospektiva

Građani o Halloweenu

Noć vještica ili Halloween praznik je koji se slavi noć uoči Svih svetih, 31. l...
01st Nov 2022

Prosvjed radnika A1 Hrvatska pod nazivom "Radimo, a živimo na rubu siromaštva!"

Održan prosvjed radnika A1 Hrvatska  - preko 650 prosvjednika prosvjedovalo za ...
08th Oct 2023