Na medicini 12 uhićenih, među njima i dva člana uže obitelji Bajićeve zamjenice

U antikorupcijskoj akciji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu uhićeno je 12 osoba, potvrdio je MUP
Policijski službenici Ravnateljstva policije i PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje u sklopu kojega je uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava USKOK-u, priopćeno je.
U MUP-u ne žele otkriti druge pojedinosti antikorupcijske akcije, a i u USKOK-u se također ništa ne može doznati.
Među uhićenima je navodno i profesor anatomije, dvoje njegovih asistenata, tajnica referade i nekoliko studenata koji su kupovali ispite. No, neslužbeno se doznaje da su među uhićenima i dva člana najuže obitelji jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Sumnja se da je suprug Bajićeve zamjenice sinu, studentu prve godine medicine, dao novac znajući da je to za kupovinu ispita iz anatomije.
Taj najteži ispit na prvoj godini medicine imao je svoju cijenu – spominju se iznosi od 500 do 2000 eura. U kupovinu i prodaju ispita bio je uključen cijeli krug ljudi – s fakulteta i izvan njega.
Uprava fakulteta na čelu s dekanom sukladno postojećim pravilnicima suspendirala je do daljnjega osumnjičene zaposlenike i pokrenula stegovne postupke. Prema službenim podacima, uhićeni su zbog sumnja vezane za primanje mita. Naravno, fakultet može samo pozdraviti rezultat istrage koji će pomoći da se razotkriju kriminalci na fakultetu ako ih ima, izjavio je za HTV dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Davor Miličić.
Mediji javljaju da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, koja je pokrenuta 2007 i dovela do uhićenja korumpiranih profesora na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je podignuto pet optužnica u kojima je više desetaka profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelj. Pravomoćno je završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika. Ostalih 17-ero optuženih kažnjeno je uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je kako se korupcija nikako ne bi smjela događati na institucijama na koje se najviše oslanjamo pri promicanju pozitivnih društvenih vrijednosti. Istaknuo je da će MZOS u suradnji sa svim obrazovnim institucijama, od škola do sveučilišta, stalno poticati sve oblike preventivnih aktivnosti, a u tom smislu ide i prijedlog jačanja uloge Etičkog odbora u nacrtu Izmjena i dopuna ZDVO.

Foto: Pixsell