MUO: Simboli luksuza – remek djela zlatarstva

POSUDA ZA VINSKU IGRU, AUGSBURG, 17. STOLJEĆE, SREBRO POZLAĆENO, ISKUCANO, KOVANO, VISINA 28, 5CM, ACC.NO.DEC 0820
U klasičnoj mitologiji koza je udomaćena u bukoličkom carstvu, seoskoj pastirskoj sredini, s onu stranu civilizacijskih pritisaka. No ona simbolizira i nesputani život posvečen jedino zadovoljavanju nagonskih užitaka. Nisu koze bez razloga uvijek u pratnji satire. Glava koze može se skinuti te se iz posude može piti.

Tekst i foto: Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

MUO: izložba „Simboli luksuza“
Vrhunski eksponati njemačkog zlatarstva
ZAGREB – Izložba „Remek djela zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisza – Simboli luksuza", jedne od najznačajnijih privatnih kolekcija europskog zlatarstva, svečano je otvorena 12. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt.

Vesna Jurić Bulatović, Miroslav Gašparović, Marija de Peverelli, Vladimir Stojsavljević-Vaki, u ime gradonačenika Milana Bandića otvorio izložbu, Arijana Koprčina, kustosica izložbe

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović ističe kako je riječ o zbirci uporabnih predmeta koji plijene svojom umjetničkom ljepotom i savršenošću izrade. – Kroz 39 eksponata, vrhunskih primjera njemačkog zlatarstva iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća, izložba je prilika za susret s nekim od najfascinantnijih predmeta europskog zlatarstva toga doba, koji predstavljaju tek jedan manji segment ogromne zbirke Thyssen-Bornemisza.

POSUDA OD GORSKOG KRISTALA U OBLIKU MORSKE NEMANI
Milano, oko 1600. Gorski kristal, brušen; zlato; emajl, visina 22cm, širina 33cm AACC.NO.DEC1243
Izvaredno stolno posuđe u obliku životinja ubrajalo se u ekstravagancije koje je dvorska kultura blagovanja osobito cijenila. Izvrstan glas na tom području uživala je oko 1580. godine radionica braće Saracchi u Milanu


Vesna Jurić Bulatović i Miroslav Gašparović s radošću dočekuju posjetitelje na otvorenje izložbe

Osim što nam izložba Remek- djela zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisa pruža iznimnu i rijetku mogućnost susreta s vrhuncima zlatarskog umijeća ,doživljavamo je kao još jedan iskaz prijateljstva i naklonosti gospođe Franceske von Habsburg Hrvatskoj , čemu smo imali prilike svjedočiti u najtežim trenucima tijekom Domovinskog rata kad je njezin glas i angažman bio od izuzetnog značenja- kazao je Miroslav Gašparović.

Arijana Koprčina, kustosica izložbe, voditeljica zbirke metala MUO

Kustosica izložbe Arijana Koprčina naglasila je kako je riječ o vrhunskoj privatnoj kolekciji, pretežno srebrnarstva s njemačkog područja. Na izložbi su dominantna djela vrhunskih majstora zlatara 16. i 17. stoljeća Nuernberga i Augsburga.


Saša Broz i Vladimir Stojesavljević-Vaki

Zbirku Thyssen-Bornemisza utemeljio je barun Heinrich Thyssen-Bornemisza 1920, a sada se nalazi u posjedu njegove nasljednice austrijske kolekcionarke umjetnina Francesce von Habsburg. U njezino ime, okupljenima se obratila kustosica njezine zbirke starih majstora Maria de Peverelli.


Obitelj Marton

Dizajn izložbenog postava i vizualni identitet izložbe osmislio je zagrebački Studio za industrijsko i grafičko oblikovanje Grupa, a zložba ostaje otvorena do 5. veljače.


Višnja i Mladen Machiedo


Ivan Mirnik 

Akademija-Art.hr
13.10.2011.