Skip to content

MSU Zagreb – Crtež u Sloveniji II 1940-2009

Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
Crtež u Sloveniji II 1940-2009. – izbor
Od 07. 09. (u 18.00 sati) do 21. 09. 2010.

U Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, 7. rujna 2010. godine, otvara se izložba pod nazivom „Crtež u Sloveniji II 1940-2009. – izbor“. Izložba predstavlja radove stotinjak najvažnijih slovenskih umjetnika. Izbor se temelji na odabiru crteža u različitim tehnikama koje naglašavaju crtež kao ključnu platformu za umjetnički iskaz, te omogućuje posjetitelju reprezentativan uvid u medij crteža u slovenskom likovnom prostoru.

Muzej suvremene umjetnosti ostvario je izložbu u suradnji s Muzejom i galerijama Grada Ljubljane. „Crtež u Sloveniji II, 1940-2009." najveći je projekt ljubljanske Gradske galerije i prvi takav projekt u Sloveniji koji obuhvaća opsežan prikaz crteža, često zapostavljenog umjetničkog žanra. Ljubljanska izložba predstavila je čak 137 umjetnika sa 310 djela, a prati je iscrpna kronološki uređena monografija s kritičkim tekstovima, reprodukcijama i izabranim biografskim podacima autora. Izložba je 2009. bila postavljena u Gradskoj galeriji u Ljubljani i u Umjetničkoj galeriji Maribor.

Autor projekta je povjesničar umjetnosti Aleksander Bassin, a ideju projekta potpisuju A. Bassin i Črtomir Frelih, slikar te grafičar i teoretičar crteža dok je u samoj izvedbi izložbe i popratnih materijala sudjelovalo desetak uglednih slovenskih povjesničara umjetnosti i kustosa.

Autori izložbe naglašavaju kontinuitet i razvojnost crteža kao samostalnog poglavlja u slovenskoj likovnoj umjetnosti. Tim stručnjaka koji je selektirao djela za izložbu odabrao je umjetnike kojima je crtež primarni medij. Izbor je utemeljen na promjeni kritičkog stajališta o suvremenom crtežu, te odabrani radovi predstavljaju crtež kao neovisni medij, pri čemu je presudna autonomna poetika umjetnika.

msu@msu.hr

Akademija-Art.hr
07.09.2010.