MSU: Radionica za djecu i mlade uz izložbu Josipa Vanište “Ukidanje retrospektive”

vanista 1

vanista 1

Cilindar, šešir, kapa, kačket, šilterica…

U povodu Međunaronog dana muzeja iz MSU-a poseban poziv stiže za djecu i mlade: organizira se radionica za djecu i mlade: Cilindar, šešir, kapa, kačket, šilterica – pokrivalo za glavu, simbol ili nešto treće? Riječ je o projektu vezanome uz izložbu Josip Vaništa:, a namijenjenu djeci dobi od 10 do 15 godina, a prostor:je 2. kat i Školica. Vrijeme održavanja su subota, 18. svibnja od 15 do 17 sati.

Memorija i kreativnost, a to su pojmovi od kojih polazi obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, karakteristični su upravo za cjelokupno stvaralaštvo Josipa Vanište. Valja ngalsiti kako je upravo izložba „Ukidanje retrospektive”, potaknula ekipu MSU-a na kreaciju radionice za djecu i mlade pod nazivom: „Cilindar, šešir, kapa, kačket, šilterica – pokrivalo za glavu, simbol ili nešto treće?”

vanista 3

Na primjeru mnogih Vaništinih radova, naročito onih nastalih u vrijeme djelovanja u krugu umjetničke skupine Gorgona (1959. -1966.), kroz zadanu temu „memorije i kreativnosti” govorit ćemo i o društvenim promjenama, ponekad izrazitim, ponekad prikrivenima. Mali, ali važan detalj na izložbi su šešir i cilindar, koji se pojavljuju u različitim oblicima: na fotografijama, reprodukcijama, u novinama, u linorezu, kao objekt ili kao umjetnička instalacija… Upravo se kroz promjene „pokrivala za glavu” mogu protumačiti i društvene promjene, a djeca će u vodstvu izložbom saznati kako u pozadini nekih Vaništinih radova leži „tiha pobuna” protiv lažnih vrijednosti i malograđanštine. Također, otkrit će što danas znače pokrivala za glavu – modni izričaj, društveni status, pobunu protiv konvencija ili nešto sasvim treće?

Autorica i voditeljica radionice je Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti.

Zbog ograničenog broja polaznika potrebne su ranije prijave, pribor i materijal su osigurani, a radionica i ulaz na izložbu su besplatni.

vanista-1 1

vanista-1 2

vanista-1 3

vanista 2

Foto i tekst: Nives Gajdobranski