Skip to content

MSU – Program edukacije: 10. 05. do 16. 05. 2010.

REDOVITA BESPLATNA STRUČNA VODSTVA, svaki dan
IZLOŽBA PAR LIJEVIH CIPELA, u 12 sati i u 16 sati  
Okupljanje u predvorju Muzeja.
 
PONEDJELJAK, 10.5.2010.
RADIONICA UZ MEĐUNARODNI SIMPOZIJ IMPERATIV SUDJELOVANJA 
ŠKOLICA, Vrijeme održavanja: 10. 5-13. 5. 2010. od 10-16 h
Ugledna švicarska muzejska stručnjakinja Martina Siegwolf iz Museum für Gegenwartskunst iz Basela, vodit će radionicu Ovdje, sada, mi, koja je namijenjena mlađim profesionalcima i studentima različitih struka, koji žele zajedno promišljati kako oblikovati i strukturirati komunikacijske programe unutar muzejske ustanove, ali i izvan nje. Više o simpoziju i radionicama na www.imperativsudjelovanja.net
UTORAK, 11.5.20010 
PRISTUP – PROGRAM ZA OSOBE S INVALIDITETOM
Školica i Zbirke u pokretu, 13.30 – 15 sati
Mlada suradnica MSU-a, Iva Divić, upoznat će djecu oštećena sluha iz Učeničkog doma Slava Raškaj s muzejsko-edukativnom igrom Tobogan – kotač budućnosti, provesti ih kroz pojedine dionice stalnog postava u potrazi za umjetničkim djelom koje podsjeća na kotač, vrtnju i kretanje, a kraj zajedničkog druženja obilježit će spuštanjem niz Dvostruki tobogan Carstena Höllera, ovjekovječivši taj trenutak međusobnim fotografiranjem. 
SRIJEDA, 12.5.2010.
U FOKUSU, u 15 sati 
Antun Maračić: 63 manipulacije sa 63 papira, 1977.
Govori: Radmila Iva Janković, kustosica
Novi fokus posvećen je hrvatskom umjetniku Antunu Maračiću (1951).   Djelovati je počeo polovicom 70-ih godina, uključujući se u iznimno vitalan krug konceptualnih umjetnika u regiji. Njihovu umjetničku praksu karakterizira sustavni i disciplinirani pristup, korištenje tzv. elementarnih, primarnih ili analitičkih postupaka, odnosno promišljanje umjetničkog djela kao materijalne činjenice. Izloženi rad 63 manipulacije sa 63 papira, u cjelini Riječi i slike, na 3. katu, kao i mnogi drugi Maračićevi radovi iz tog razdoblja u naslov uključuju brojku, u čemu se skriva umjetnikov komentar o vrednovanju rada prema količini uloženog vremena, ili, riječima samog autora, “zadovoljenja građanskog, a ne umjetničkog kriterija funkcioniranja djela kroz svoju fizičku, a ne idejnu zapremninu“.
ČETVRTAK, 13.5.2010. 
Međunarodni simpozij o medijaciji suvremene umjetnosti
IMPERATIV SUDJELOVANJA, 13.5.-15.5. 2010.
Dvorana Gorgona, 16 – 19 sati
Međunarodni simpozij o medijaciji suvremene umjetnosti u organizaciji Goethe Instituta iz Zagreba, uz potporu Muzeja suvremene umjetnosti, želi potaknuti profesionalizaciju u području muzejske umjetničke pedagogije u Hrvatskoj i regiji kroz razmjenu iskustava na njemačko-hrvatsko-regionalnoj razini. Kroz trodnevni program izlaganja radionica, diskusija potražit će se modeli za lokalni i regionalni razvoj medijacije suvremene umjetnosti. 
Koncepcija i razrada projekta: Kristina Leko, umjetnica, Zagreb/Köln, Katharina Jedermann, Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin. Jezici simpozija: hrvatski i njemački, uz simultano prevođenje.
PETAK, 14.5.2010.
NASTAVAK SIMPOZIJA IMPERATIV SUDJELOVANJA
Dvorana Gorgona, 10 do 18 sati
Iscrpan program na: www.imperativsudjelovanja.net
SUBOTA, 15.5.2010.  
IDEMO NA VRHOVEC! Plavi cvijet
OBITELJSKA SUBOTA U ZBIRCI RICHTER, 11 – 13 sati
Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb
Djeco, ove subote u edukativnom kutiću Zbirke Richter dođite i istražite umjetničke radove Vjenceslava Richtera. Pronađite Plavi cvijet i napravite svoju skulpturu.
Također, zabavite se rješavajući maštovite zadatke našeg interaktivnog CD-ROMA Avanture Vita i Nade. Upoznajte roditelje s vašim prijateljima Vitom i Nadom, družite se s njima te postanite suputnici njihove ovogodišnje avanture.
Dobra zabava osigurana je sve do 16 sati, stoga povedite svoje roditelje ili pratitelje i iskoristite dan za posjet Zbirci Richter!
Sudjelovanje u radionici je besplatno, namijenjena je predškolskoj djeci, a materijal osiguran. Poželjno je najaviti sudjelovanje na broj 01 60 52 700 ili mail: vito_i_nada@msu.hr
Voditeljica projekta Idemo na Vrhovec!: Vesna Meštrić, kustosica Zbirke Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter
Voditeljica radionice: Lana Gospodnetić, odgajateljica predškolske djece
CIKLUS RADIONICA VIKENDOM UZ MUZEJSKU EDUKATIVNU AKCIJU I NAGRADNU IGRU KOTAČ (18.4.-18.5.2010)
RADIONICA MODE: TOBOGAN KAO ODIJELO
ŠKOLICA, 16-18 sati
Voditeljica radionice: Lidija Fištrek, modna dizajnerica
Nakon što su mladi polaznici u Tehničkoj radionici upoznali mnoga fizička svojstva skulpture Carstena Höllera Dvostruki tobogan, u kiparskim radionicama izradili modele i makete te goleme skulpture, koristeći se različitim pristupima i materijalima, a na radionici stripa saznali osnovna svojstva te popularne likovne discipline i okušali se u crtanju vlastitih scenarija, sada će na radionici mode saznati što i kako se odjenuti za spuštanje toboganom? Kako bi izgledala moda u doba u kojem je tobogan jedno od najvažnijih sredstava povezivanja?
Cilj radionice je poticanje kreativnosti polaznika u promišljanju novih oblika odjeće budućnosti. Zasniva se na kreativnom radu mladih polaznika, ispitivanju geometrijskih formi koje se mogu prilagoditi ljudskom tijelu te naposlijetku izradi prijedloga „mladih dizajnera“ u materijalima poput filca, papira i jute.  
Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne i srednje škole. Za uključenje u rad nije neophodno prisustvovanje prethodnim radionicama.
Potrebno je najaviti sudjelovanje najkasnije do petka, 7.5.2010. do 17 sati na mail: eduakcija@msu.hr ili telefon: 01 60 52 718 
Okupljanje u Školici u prizemlju zgrade u 16 sati. 
RADIONICA 60+  
Priče koje pričaju stvari, 13-15 sati
Radionica je organizirana uz međunarodnu izložbu Par lijevih cipela, na kojoj mnogi umjetnici propituju, među ostalim, sjećanja na godine provedene u socijalizmu i promjene koje su nastupile nakon pada Berlinskog zida i sloma komunizma. Na radionicu su pozvani predstavnici generacija koje se još živo sjećaju razdoblja prije devedesetih, ali i mladi sudionici kojima su godine „čekanja u redovima za kavu i banane“ tek priče baka i djedova. Rad s izložbe Par lijevih cipela, češke umjetnice Katerine Šeda potaknut će međugeneracijsko pričanja priča, kao i crtanje pojedinih predmeta po sjećanju, koje će koordinirati Marijeta Karlović, mlada povjesničarka umjetnosti i suradnica MSU-a i Nada Beroš, viša kustosica. 
Okupljanje u predvorju Muzeja.
Prijave na: tel. 6052700, eduakcija@msu.hr
NEDJELJA, 16.5.2010.
RADIONICA MODE: ODIJELO BUDUĆNOSTI
ŠKOLICA, 16-18 sati
Voditeljica radionice: Lidija Fištrek, modna dizajnerica
Ova kreativna radionica potaknut će izradu osnovne modne skice, a mladi polaznici izrazit će se u mediju olovke. Najuspiješniju kreaciju pokušat ćemo izvesti i primijeniti u vožnji toboganom.
Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Za uključenje u rad nije neophodno prisustvovanje prethodnim radionicama.
Potrebno je najaviti sudjelovanje u radionici najkasnije do petka, 14.5.2010. do 17 sati na mail: eduakcija@msu.hr ili telefon: 01 60 52 718 
Okupljanje u Školici u 16 sati
TOBOGAN – KOTAČ BUDUĆNOSTI (20.4-18.5.2010)
Opširnije o programima i radionicama na www.msu.hr
RADIONICA UZ MEĐUNARODNI SIMPOZIJ IMPERATIV SUDJELOVANJA
Nedjelja, 16. 5. 2010, 11-16 sati
Mjesto: MSU, te različiti prostori u gradu 
Voditelji: Dragan Miloševski i Susanne Bosch, Univesity of Ulster, Belfast
Cjelodnevna radionica sudionicama nastoji prenijeti znanja o nenasilnom rješavanju konflikta, te postavlja pitanje o odnosu kreativnih vještina i umjetnosti, te socijalne inkluzije, a strukturirana je po priznatim standardima nenasilne komunikacije. 
Prijave na: www.imperativsudjelovanja.net
IMA LI ŽIVOTA IZVAN MUZEJA? 
U našem novom programu naslovljenom Ima li života izvan Muzeja, bez zavisti i predumišljaja, priznajemo da ima! Stoga preporučujemo izložbe, predstave i događanja u drugim ustanovama, muzejima, galerijama, kazalištima, koncertnim i kino dvoranama, koja su komplementarna programima MSU-a, i koja također njeguju suvremeni izričaj. Ovoga tjedna naša je preporuka međunarodna izložba Umjetnost uvijek ima posljedice u sklopu Subversive film festivala, u starom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti, Katarinin trg 2, Zagreb, koju potpisuje kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW. Izložba je otvorena do 2. 6. 2010. Radno vrijeme: utorak–subota 12-20 sati; nedjelja 11 do 14 sati.
Više o izložbi na www.subversivefilmfestival.com (Popratni program; Izložba WHW)
Javite se i vi sa svojim prijedlozima i preporukama na eduakcija@msu.hr

Info:
Pedagoški odjel MSU-a
eduakcija@msu.hr
www.msu.hr

Akademija-Art.hr

10.05.2010.
Optimized by Optimole