Skip to content

Ministar pravosuđa Miljenić: Ne vidim zašto bi Hrvatska dobila sankcije

miljenic

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi da Hrvatska neće dobiti najavljene sankcije, kojima prijeti povjerenica EK Viviane Reding. ‘Niti jedna zemlja koja je napravila istu stvar nije dobila sankcije, ne vidim zašto bi ih Hrvatska dobila’, kaže ministar pravosuđa

Ministar Miljenić je za Dnevnik HTV-a rekao je da će izmjene zakona tzv. ‘lex Perković’ bit na Vladi u četvrtak, da će zakon ići u žurnu proceduru i biti vrlo brzo izglasan – ali da će na snagu stupiti tek 15. srpnja 2014. godine.

Potpuno neutemeljenim je ocijenio bilo kakvu najavu sankcija, ustvrdivši da sankcije kao takve ne postoje, već postoji moguće poduzimanje određenih mjera, prenosi HRT. “Oni imaju svoj stav, a mi svoj i stvar ide dalje, no sigurno je da građani neće ostati niti bez jednog eura zbog ove situacije”, kazao je ministar objasnivši da svoj optimizam temelji na tome da traži isti tretman i pristup kao što je u istim slučajevima bio prema drugim državama.

“Niti jedna zemlja koja je napravila istu stvar nije dobila sankcije, ne vidim zašto bi ih Hrvatska dobila”, rekao je Miljenić. Kazao je da je nekim zemljama trebalo tri do četiri godine da ukinu tu odredbu, “jednoj čak deset godina, a Komisija nije reagirala, pa ne znam zašto bi deset mjeseci za promjenu zakona predstavljao problem”.

Po njegovim riječima, Hrvatska niti nije bila neusklađena s pravnom stečevinom Europske unije, već je napravila ono što je mogla sukladno službenom prijevodu Europske komisije koji je bio pogrešan.

“Kad smo u srpnju obavili konzultacije s Komisijom rekli smo da ćemo promijeniti zakon i on je u proceduri, pa ne vidim što više trebamo napraviti” rekao je Miljenić, dodavši još da Hrvatska nije ni u kakvoj talačkoj krizi, te da svaka zemlja ima pravo na svoj stav i boriti se za njega.(Foto: Patrik Macek/Pixsell, HRT)

See also  Šibenik zabranio konzumiranje alkohola u javnosti