Skip to content

Mimara – Fotografija: 33. Zagrebsalon

Foto klub Zagreb
Muzej Mimara
, Rooseveltov trg 5, Zagreb
međunarodna izložba fotografija
33. Zagrebsalon
od 04. 11. do 28. 11. 2010.

Ovogodišnji 33. Zagreb-salon priređujemo u znaku 100 godišnjice od njegovog osnivanja. Naime, Fotoklub Zagreb (osnovan 1892. godine), organizirao je svoju prvu međunarodnu izložbu fotografije 1910. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a do danas je uz manje i veće prekide organizirao još tridesetdvije takve izložbe.

Glede na značenje i jubilej ove izložbe, svoje pokroviteljstvo nad izložbom dali su Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr. Ivo Josipović, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Poglavarstvo grada Zagreba, FIAP – međunarodna federacija za fotografsku umjetnost i Hrvatski Fotosavez.
I još nešto. U povodu Dana neovisnosti predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr. Ivo Josipović uručio je Fotoklubu Zagreb visoko priznanje – Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge i doprinos u promicanju Hrvatske kroz kulturni i umjetnički amaterizam, odnosno kroz njegovo područje djelovanja.
Na Natječaj za ovogodišnji 33. Zagreb salon prispjelo je 1734 fotografija od 440 autora, iz 43 zemlje, od kojih je međunarodni žiri odabrao 350 fotografija od 203 autora za izlaganje na izložbama u
Zagrebu, u Muzeju Mimara (150), zatim po 50 fotografija u  Galeriji Fotokluba Siscia Opscura u Sisku, Galeriji Fotokluba Split u Splitu, Muzeju grada Šibenika u Šibeniku i u Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu.
Posebna odlika ovoga Salona je pojava velikog broja hrvatskih fotografa, koji su osvojili i najveći broj nagrada i pohvala. Tako je na natječaj iz Hrvatske pristiglo 637 fotografija od 164 autora, a žiri je za izlaganje odabrao 101 fotografiju od 64 autora. Potom slijede autori iz Indije (77),Finske (15),Velike Britanije (14), Ukrajine (11), Slovenije (10) itd.
Propozicijama Salona predviđene su tri kategorije Nagrada i pohvala i to: Posebne nagrade: Trofej grada Zagreba za pojedinačnu fotografiju, Grand prix Fotokluba Zagreb za kolekciju fotografija i Jubilarna plaketa uz stogodišnjicu Zagreb-salona za najuspješniju crno bijelu fotografiju); zatim Nagrade i pohvale Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti FIAP, te napokon Nagrade i pohvale Fotokluba Zagreb.
U kategoriji Posebnih nagrada, stručni žiri dodijelio je: TROFEJ GRADA ZAGREBA: Luis Alberto Franku, autoru iz Argentine; GRAND PRIX FOTOKLUBA ZAGREB, Leni Kaellberg, autorici iz Švedske; a JUBILARNU PLAKETU ZA CRNO BIJELU FOTOGRAFIJU UZ 100 GODIŠNJICU SALONA primio je Raul Villalba, autor iz Argentine.
Isto tako žiri je dodijelio NAGRADE I POHVALE MEĐUNARODNE FEDERACIJE FOTOGRAFSKE UMJETNOSTI-FIAP za pojedinačne fotografije i to: ZLATNU PLAKETU: Valentini Bunić, autorici iz Hrvatske; SREBRNU PLAKETU: Petru Vydra, autoru iz Češke; i BRONČANU PLAKETU:Van Den Houte Jozefu, autoru iz Belgije; zatim – POČASNE VRPCE FIAP: Ani Mrazek, autorici iz Hrvatske, Don Barkeru, autoru iz Velike Britanije i Sue Hill, autorici iz Škotske. Nadalje žiri je dodijelio NAGRADE FIAP za kolekcije i to: ZLATNU PLAKETU FIAP: Miljenku Marottiju, autoru iz Hrvatska; SREBRNU PLAKETU FIAP: Davidu Hallu, autoru iz Velike Britanije;i BRONČANU PLAKETU: Hazel Marpu, autoru iz Škotske
Najzad, Žiri je dodijelio dodijelio NAGRADE I POHVALE FOTOKLUBA ZAGREB za pojedinačne fotografije i to: ZLATNU PLAKETU – Danielu Lovriću, autoru iz Hrvatske; dvije SREBRNE PLAKETE: Alexanderu Kupchynsky, autoru iz Ukrajine i Hugu Alfredo Morbelli, autoru iz Argentine; i tri BRONČANE PLAKETE: Lei Bogović, Željku Šoletiću i Tomislavu Dolovčak, autorima iz Hrvatske. POHVALE FOTOKLUBA ZAGREB su primili: Vladimir Šimunić, autor iz Hrvatske; Andreja Ravnak, autorica iz Slovenije; Vadim Ziuzin, autor iz Ukrajine i Majcher Jarek, autor iz Poljske.
NAGRADE ZA KOLEKCIJE FOTOKLUBA ZAGREB dobili su: ZLATNU PLAKETU: Helmut Schwarz, autor iz Austrije; SREBRNU PLAKETU: Primož Hieng, autor iz Slovenije; i BRONČANU PLAKETU: Branko Pejaković, autor iz Bosne i Hercegovine.
Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb

Vinko Šebrek, predsjednik 33. Zagreb salona

vinko.sebrek@siol.net

Akademija-Art.hr
04.11.2010.