Skip to content

Miljenko Stančić: slike / grafike / 1949. – 1976

U Splitu otvorena izložba pod nazivom Miljenko Stančić, slike / grafike / 1949. – 1976. iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i Grada Varaždina.
Organizatori izložbe koja će biti postavljena od 6. svibnja do 30. lipnja 2010. godine su Muzej grada Splita i Gradski muzej Varaždin, a autorica izložbe je voditeljica Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja u Varaždinu, Mirjana Dučakijević.
Na izložbi Miljenka Stančića u Galeriji Emanuel Vidović, prvoj posthumnoj izložbi ovoga slikara u Splitu, publika će imati priliku vidjeti neka od najznačajnijih djela iz svih faza umjetnikova stvaranja (od najranijih radova nastalih 1949. godine do onih najzrelijih, nastalih neposredno prije slikareve smrti, 1976. godine).
Kao uvod u ovaj značajni likovni događaj citiramo riječi Mirjane Dučakijević zapisane u katalogu izložbe: U potrazi za opće vrijednim unutar umjetnosti Stančić je ponirao duboko u vlastiti doživljaj, sublimirajući u svom djelu literarno, povijesno i psihološko. Njegovo individualno ustrojeno slikarstvo iskazuje se pred nama svojom trajnom vezanošću za čovjeka, vrijeme i prostor.

Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.), jedan od najznačajnih hrvatskih slikara 20. stoljeća, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949. godine. Završio je specijalni tečaj za grafiku kod Tomislava Krizmana. Predavao je slikarstvo na Akademiji u Zagrebu od 1961. do 1977. godine. Bio je član Petorice (Ljubo Ivančić, Ivan Kožarić, Valerije Michieli, Miljenko Stančić, Josip Vaništa). Od 1960. godine izlagao je s belgijskom grupom Fantasmagie. Pozornost publike i kritičara privukao je već 1952. godine izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt i od tada jedan dio likovne kritike smatra začetnikom nadrealističkog slikarstva u Hrvatskoj. Mnogi kritičari Stančićevo djelo svrstavaju i u magični realizam, metafizičko, fantastično ili fantazmogorično slikarstvo. Veliki broj njegovih slika nosi snažan autobiografski i psihološki naboj (Sv. Florijan, 1951/2., Mrtvo dijete, 1954., Ljubavnici, 1960., Promenada, 1962., Svitanje, 1964., Čekaonica, 1964., Franck (Straussov dućan), 1968., Nad starim gradom, 1970.). Stančić je objavljivao ilustracije u različitim hrvatskim časopisima, a dokazao se i kao scenograf radeći na predstavama M. Krleže, M. Matkovića i F. Hadžića. Priredio je brojne samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Elvira Šarić Kostić, ravnateljica Muzeja grada Splita

muzej-grada-st@st.t-com.hr
www.mgst.net

Akademija-Art.hr

10.05.2010.